Beperelhetik az IBM-et a roma holocaust áldozatai

Milkovits Gábor, 2004. június 23. 10:02
Egy svájci bíróság tárgyalásra alkalmasnak minősítette a második világháborúban elpusztított romák leszármazottjait képviselő szervezet azon keresetét, amelyben az IBM-et a rémtettekben való tudatos, közvetett közreműködéssel vádolják.
A vád szerint az amerikai cég vezetése tudatában volt annak, hogy a náci Németországban a zsidó és cigány származású későbbi áldozatok azonosítására és felkutatására használták Hollerith nevű lyukkártyás adatfeldolgozó készülékeiket. Az érdekképviseleti szervezet a becslések szerint mintegy 600 ezer a vészkorszakban meggyilkolt roma áldozat után egyenként 20 ezer, összesen tehát mintegy 12 milliárd dolláros kártérítést követel az IBM-től.

A csoport tavaly már benyújtott egy hasonló keresetet a számítógépgyártó ellen, azt azonban a genfi elsőfokú bíróság még elutasította. Az IBM képviselői akkor megalapozatlannak minősítették a vádakat. Az óriáscég szóvivője a mostani döntést nem kommentálta, arra hivatkozva, hogy egyelőre még nem volt idejük a kapcsolódó dokumentumok részletes átvizsgálására.
Kulcsszavak: jog IBM

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14