Cesky Telecom: szeptemberben indulhat a privatizáció

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 12. 11:00
A Cesky Telecom cseh távközlési cég 2 milliárd dollárra becsült eladása szeptemberben kezdetét veheti, de csak abban az esetben, ha a nyáron megalakul az új kormány - jelentette ki egy kormányzati illetékes.
Vladimir Spidla miniszterelnök júniusi lemondása megakasztotta a magánosítás folyamatát, de utódja, Stanislav Gross parlamenti többséget szerzett és az új kabinet várhatóan heteken belül megalakul.

A kormánynak 51 százalékos részesedése van a nagyságra legnagyobb cseh távközlési szolgáltatóban.

A cseh állami vagyonügynökség alelnöke, Pavel Kuta arra számít, hogy már az új kormány tárgyal a Cesky Telecom privatizációjának a stratégiájáról, amire legkorábban szeptemberben kerülhet sor. A pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ügyvezető kormány már nem foglalkozik a kérdéssel.

Spidla júniusban mondott le az európai parlamenti választásokon elért gyenge eredménye után, kormánya azonban az új kabinet kinevezéséig még dolgozik, de stratégiai kérdésekben már nem kíván dönteni.

A Cesky magánosításának a megszervezésében a Credit Suisse First Boston és az Erste Bank leányvállalata, a Ceská Sporitelna segédkezik, a privatizációt az év végére tervezték lezárni.

Az állam nagy távközlési cégek ajánlatát várja majd, hírek szerint az érdeklődött között van a Deutsche Telekom, a dán Telekom TDC, és a Vodafone.

A Cesky Telecom Kelet-Európa vezető távközlési vállalata, Csehországban 90 százalékos a piaci részesedése. Leányvállalata, az Eurotel mobilszolgáltató 4,22 millió ügyféllel 45 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak. A Cesky jelentős készpénzállománnyal rendelkezik és nyereséges, első negyedévi működési haszonkulcsa 50,5 százalék volt.

Pénteken a prágai értéktőzsdén a Cesky Telecom árfolyama 1,22 százalékkal 292,20 koronára (1 euró = 31,5 korona) gyengült.
Kulcsszavak: Cesky Telecom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36