A spanyol Telefónica SA veheti meg a Cesky Telecomot

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 7. 10:47
A spanyol Telefónica SA távközlési szolgáltató veheti meg a Cesky Telecom cseh távközlési vállalat 51,1 százalékos állami részvénycsomagját. A cseh kormány döntését a szerdai ülés után Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter közölte újságírókkal.
A Telefónica az állami részvénycsomagért 82,6 milliárd koronát (2,7 milliárd euró) ajánlott fel a versenypályázaton. A cseh privatizációs ügynökség ezért azt javasolta a kormánynak, hogy a spanyol vállalattal kezdjen kizárólagos tárgyalásokat az eladásról. Az ajánlatot a kabinet elfogadta, mondta Sobotka. "A kormány egyetlen kritérium, az ár alapján döntött. Arra számítok, hogy az üzlet pénzügyi részét az év közepén rendezhetjük" - jegyezte meg a miniszter. Elismerte, hogy a Telefónica által felajánlott ár magasabb, mint ahogy azt a kormány és a pénzügyi szakértők is várták.

Sobotka megerősítette, hogy a Telefónicának a részvénycsomag megfizetésén kívül ajánlatot kell majd tennie a kisebbségi részvénytulajdonosok felé is. Jelenleg egy Cesky Telecom részvény ára 502 korona. Szakértők arra számítanak, hogy a kisrészvényesek mintegy 10 százaléka adja majd el részvényeit a spanyoloknak, mégpedig nagyjából 450 koronás áron. Ez a Telefónicának újabb 14,5 milliárd koronájába fog kerülni.

A Cesky Telecom tulajdonában van a legnagyobb cseh piaci részesedéssel rendelkező mobilszolgáltató, az Eurotel társaság. Prágában arra számítanak, hogy a Telefónica megtartja a jól jövedelmező Eurotelt, s nem adja el, ahogy arra egyes körök spekuláltak.

A Cesky Telecom tavalyi adózott eredménye 5,6 milliárd korona volt 62,1 milliárd korona bevétellel. A Telefónica, amely a piaci értékre harmadik távközlési vállalat a világon, 2,877 milliárd eurós adózott eredményt ért el tavalyról, 30,6 százalékkal többet a 2003-as 2,2 milliárdnál.

A Cesky Telecom vagyona mintegy 33 milliárd korona, s mintegy kilenc ezer embert foglalkoztat. A cseh távközlési piac ismerői arra számítanak, hogy a Telefónica megjelenésével élesedni fog a konkurencia, ami lenyomhatja az árakat.
Kulcsszavak: Telefónica Cesky Telecom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50