Informatika = versenyképesség

forrás Prim Online, 2004. július 21. 19:06
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a mai napon átadta a Pénzügyminisztériumnak az infokommunikációs ágazat javaslatait a tudásintenzív gazdaság támogatására.
A költségvetési törvényhez kapcsolódó javaslat lényege a tudásgazdaságot megalapozó iparág közterheinek célzott könnyítése, valamint az elektronikus kereskedelem áfaterhének könnyítése. Az IVSZ újra felhívja a mindenkori politikai döntéshozók figyelmét: a tudásgazdaság tudatos támogatása az egyetlen reális lehetőség versenypozíciónk javítására, hogy Magyarország belátható időn belül elérje az Európai Unió jelenlegi tagjainak átlagos fejlettségi szintjét. Az IVSZ Tudásgazdaság Fejlesztési Ügynökség létrehozását tartja kívánatosnak e kihívás kormányzati és piaci együttműködési feladatainak koordinálására.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége üdvözli, hogy a kormányzat kiemelten kívánja kezelni magyar tudásipar szerepét "Modern Magyarország" programjában. Közvetlen cél, hogy a szoftverfejlesztést és az informatikai szolgáltatásokat húzóágazattá tegyük, növelve ezzel az ország verseny- és exportképességét. Az IVSZ álláspontja szerint elengedhetetlen egy egységes innovációs és iparpolitikai koncepció kialakítása, mely meghatározza a kormányzati programokhoz kapcsolódó fejlesztési terveket és az ezeket támogató jogszabályi környezetet is.

Fontos lépés ebben az irányban Draskovics Tibor ágazati szereplőkhöz intézett felhívása, amelyben adópolitikai javaslatokat kért a tudásintenzív gazdaság és a tudásexport növekedésének beindításához. Az IVSZ -mint az infokommunikációs szektor meghatározó szereplőit tömörítő szervezet - a témában ágazati egyeztetést hívott össze, hogy közös javaslatcsomag elkészítésében együttműködjenek az infokommunikációs cégek, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselőivel.

A javaslatok fókuszában a tudásipar legfontosabb eszközének, a szellemi terméket előállító emberi erőforrás bekerülési árának csökkentése, illetve a szűk belső piac export alapú bővítésének szándéka állnak. Ahhoz, hogy Magyarország vonzó befektetési célországa legyen a külföldi és hazai informatikai tőkének, növelni kell a hozzáadott értéket előállító munkaerő versenyképességét. Ennek két eszköze az adó és járulékterhek csökkentése, valamint a továbbképzés, az élethossziglan tartó tanulás. Minden más adottságunk megvan: adott egyebek között a kiművelt emberfők, politikai és fiskális stabilitás, EU- és NATO-tagság, fontos piacok közelsége.

A hozzáadott értéket termelő munkaerő tekintetében viszont nemcsak Indiával, de Szlovákiával és Romániával szemben is óriási Magyarország versenyhátránya. Míg például Romániában a célzott kedvezményeknek köszönhetően egy szoftvermérnök nettó fizetése annak 1,6-szorosába kerül a munkáltatónak, addig az itthoni szorzó ma 2,5!

A tudásipar fejlesztésének versenyképesség-növelő hatásai az ágazat közvetlen teljesítményének fokozásán túl az egyes ágazatok és a közigazgatás hatékonyságának javulásában is megnyilvánulnak. Kiemelten javasolja az IVSZ az informatizálásra irányuló állami projektek megkezdését, illetve folytatását az egészségügy, az államigazgatás, a mezőgazdaság és a turizmus terén.

Az IVSZ javaslatcsomagja segítséget kíván nyújtani a szükséges lépések meghatározásához, a kívánatos kormányzati adópolitikai intézkedések meghozatalához. A program megvalósításával a külkereskedelmi deficit csökkenthető, valamint akár egész százalékponttal is növelhető a nemzeti össztermék volumene.

"Bízunk abban, hogy a javaslatcsomagunk átadása egy strukturált munkafolyamat indító eseménye, mely folyamatot az IVSZ teljes erőbedobással támogat. Két legfontosabb célunk: az EU-csatlakozás lehetőségeinek kihasználása, és egy versenyképes, modern Magyarország építésének támogatása az infokommunikációs technológiák segítségével" - jelentette ki Kóka János, az IVSZ elnöke.
Kulcsszavak: PM IHM IVSZ

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55