A Deutsche Telekom növelni szándékozik érdekeltségeit Kelet-Európában

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 12. 10:23
A Deutsche Telekom Ag. (DT) vezető német távközlési vállalat több éves visszafogottság után, újra Kelet-Európa felé tekint, növelni szándékozik a régióban érdekeltségeit, többek között a Matávban is nagyobb tulajdonra akar szert tenni - számol be a Wall Street Journal szerdai számában a Deutsche Telekom szándékáról.
A kilencvenes években telepedtek meg a nyugat-európai távközlési társaságok, a Deutsche Telekom, a Vodafone és a France Telekom Kelet-Európában, stratégiai jelentőséget azonban nem tulajdonítottak akkoriban a térségnek. A nyugati piacok éles versenye és telitettsége miatt Európa egyik legnagyobb távközlési társasága, a Deutsche Telekom most megint Kelet-Európa felé fordul, itt ugyanis a cégek olcsón, a nyugatiak tőkeértékénél mintegy 25 százalékkal olcsóbban megszerezhetők.

A Deutsche Telekom jelen van Magyarországon , Szlovákiában és Csehországban, sokféle cégben érdekelt, ám ezek nem állnak össze egységes hálózattá, amelyen most a DT vezetése változtatni akar. A májusi részvényesi közgyűlésen Kai-Uwe Ricke közölte, hogy különleges figyelmet szentelnek majd Kelet-Európának, aminek az oka a lap szerint az, hogy a DT-nek van elkölteni való pénze, miután csökkenteni tudta az elmúlt két évben adósságait.

"Minden lehetőségre figyelünk" - idézi a lap a Matáv vezérigazgatóját, Straub Eleket. A Matávot a német társaság kelet-európai terjeszkedéséhez ugródeszkaként használhatja.

Prioritást most a DT meglévő érdekeltségei feletti teljes ellenőrzés kiépítése kaphat. Lengyelországban tárgyalnak a PTC társaság 51 százalékának megszerzéséről, miután e cégben 49 százalékos a DT tulajdona. A DT 1,1 milliárd eurós ajánlatát egyelőre a PTC tulajdonosai, az Eletrim SA és a francia Vivendi Universal elvetették. A német társaság növelni akarja érdekeltségét a horvát Telekom, a Matáv és a cseh T-mobil cégekben is - hivatkozik a lap a német cég szándékait ismerőkre.

Kelet-Európa a terjeszkedésre " természetes választás", tekintettel a régió várható 6 százalék körüli növekedésére és a mobilszolgáltatás viszonylagos fejletlenségére, illetve az akvizíciók szinergia hatására. Hátrányt jelent viszont a lakosság vásárlóerejének viszonylagos gyengesége, az, hogy a lakosság a nyugatihoz képest kétszer, háromszor kevesebbet költ távközlési szolgáltatásokra. A másik hátrányt a régió fejlettségbeli eltéréseiben, abban rejlik, hogy a társég mintegy 20 gazdaságának infrastrukrúrája nagyon eltérő színvonalon áll. Egyes országok- Belorusszija, Románia - elmaradottsága miatt a széles sávú vonalas szolgáltatás kiépítésének jelentős a beruházási vonzata. A térségben ugyan 46 százalékos a mobilszolgáltatások telítettsége, ám a fogyasztók több mint 70 százaléka kártyát használ a szolgáltatáshoz, nem pedig előfizető, holott ez utóbbiak rendszerint többet költenek a távközlésre.

A Wall Street Journal a Cesky Telecom vonalas- és mobilszolgáltatását tekinti a legvonzóbb falatnak. A cseh kormány, amely két évvel ezelőtt privatizálni akarta a céget, az érdeklődés hiányára való tekintettel visszavonta a Cesky Telekomra kiírt tendert. Most viszont nem lesz hiány kérőben és a cseh vállalat 2 milliárd dollárt is megérhet az érdeklődnek, amelyek között ott lehet a DT is.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59