IHM: Pozitív folyamatok a magyarországi kábeltelevíziózás terén

Együttműködés az önszabályozó rendszer kialakítása érdekében

forrás Prim Online, 2004. augusztus 13. 13:55
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a kábelpiaci érdekképviseletek, a szolgáltatók, a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Hírközlési Hatóság képviselői megbeszélést tartottak a magyarországi kábeltelevíziózás helyzetéről és jövőjéről. A tárgyalás résztvevői egyetértettek abban, hogy a kábeltelevíziós piac működésével kapcsolatosan a hatóságok és az érdekképviseletek részéről egyaránt felvetett és mindeddig megoldatlannak tartott kérdéseket többoldalú párbeszéd, együttműködés és lehetőség szerint önszabályozás keretében rendezzék. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint "Ezek a pozitív folyamatok a felhasználók érdekeinek védelmét hivatottak biztosítani, s az elindult együttműködés végső nyertese egyértelműen a fogyasztó lesz".
A Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter által összehívott megbeszélésen dr. Bánkúti Erzsébet, az IHM hírközlési helyettes államtitkára konszenzuson alapuló önszabályozó rendszer mellett érvelt, mely átláthatóságot biztosít a piacon, s a kábelpiaci szereplőket a mindenkori állam megbízható partnereivé teszi. A kábelszolgáltatók képviselői által felvázolt megoldást, az önszabályozó kamarába tömörülés lehetőségét az IHM is támogatja. A megbeszélésen a Gazdasági Versenyhivatal képviselői is fontosnak tartották az általuk tapasztalt versenyjogi problémáknak, tisztázatlan kérdéseknek a hatóságok és a piaci szereplők párbeszédén alapuló, közös rendezését. A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség illetve a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség vezetői egyetértettek a televízió és rádió műsorterjesztési piac és ebben a több mint 400 hazai szolgáltató átláthatóbb és kiszámíthatóbb működésének szükségességében, és a kábeltelevíziós szakma partneri együttműködési készségéről biztosították a hatóságokat.

A megkezdett párbeszéd folytatására az IHM idén ősszel a téma szakembereinek bevonásával tanácskozást rendez, amely az érintettek számára lehetőséget biztosít az egyeztetések és a közös megoldás kialakításának megkezdésére. Az őszi tanácskozás az első állomása kíván lenni egy sorozatnak, mely rendszeres fórumot teremt a magyar kábeltelevíziós piac szereplői és a szabályozó hatóságok közötti véleménycserére.

A magyarországi kábeltelevíziós piac elmúlt években bekövetkezett jelentős fejlődésének elismeréseként a közeljövőben Budapesten tartja közgyűlését a két legrangosabb európai kábeles szakmai szervezet. Az amerikai CTAM testvérszervezeteként létrejövő európai Kábeles és Távközlési Marketing Szövetség szeptemberi budapesti alakuló közgyűlése után jövő márciusban a vezető szolgáltatókat tömörítő Európai Kábelkommunikációs Szövetség (ECCA) is a magyar fővárosban tartja közgyűlését, melynek védnökségére Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert kérték fel.
Kulcsszavak: NHH trend kábel GVH IHM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50