Év CIO-ja 2004-ben: dr. Tóth Zsolt és Kertészné Gérecz Eszter

forrás Prim Online, 2004. szeptember 2. 11:38
Dr. Tóth Zsolt az Év Főinformatikusa 2004-ben, Kertészné Gérecz Eszter pedig "Életmű különdíjat" kapott.
A Vezető Informatikusok Szövetsége által szervezett "INFO-Hajó 2004" konferencia keretében került sor az "Év Főinformatikusa" díj átadására, melyet idén dr. Tóth Zsolt, a GE European Operations Services CIO-ja nyert el. A zsűri egy "Életmű különdíj" odaítéléséről is döntött, amelyet Kertészné Gérecz Eszter, az Országgyűlés Hivatalának főosztályvezetője kapott.

A legsikeresebb hazai CIO elsimerésére szolgáló díjat tavaly alapította három informatikai kiadó három szakmai lapja, a Business Online, a CW-Számítástechnika és az Infopen CIO Webmagazin egyfajta hiánypótló küldetésként. Az informatikai piac szállítói oldalának legsikeresebb menedzserei számára ugyanis már volt egy sokéves hagyományokkal rendelkező elismerési forma, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által alapított "Év Informatikai Menedzsere" díj, így indokolt volt egy hasonló elismerés a vevői oldalon dolgozó első számú informatikai vezetők számára is. Jól jellemzi ennek az oldalnak a ma még kisebb hazai elismertségét, hogy az angol terminológiában "Chief Information Officier" (CIO) elnevezésnek tulajdonképpen még nincs is egyértelmű megfelelője, a "vezető informatikus"-tól a "főinformatikus"-on át az "informatikai igazgató"-ig számos elnevezés van használatban.

A zsűri tagjai 2004-ben a következők voltak:

  • Bíró István Ügyvezető igazgató, IDG Magyarország
  • Exterde Tibor Szerkesztő, InfoRádió
  • Hutter Ottó A "CIO Fórum" konferencia sorozat elnöke
  • Jenei Zoltán Matáv informatikai igazgatója, Év CIO-ja 2002-ban
  • Lambert Gábor Főszerkesztő-helyettes, Figyelő
  • Loncsár Tibor Matáv informatikai igazgatója, Év CIO-ja 2003-ban
  • Papp Zoltán KSH informatikai vezetője, Év CIO-ja különdíjas 2003-ban
  • Széll András Főszerkesztő, Business Online
  • Sziebig Andrea Főszerkesztő, IT-Business
  • Turmezey László Unilever IT vezetője, Év CIO-ja 2002-ben

A mérlegelés szempontjai a következők voltak:

  • a CIO által felügyelt informatikai projektek száma, bonyolultsága, innovativitása
  • a CIO személyes presztízse és a cég presztízse informatikai szempontból
  • a cég pillanatnyi IT architektúrájának fejlettsége, struktúrája, a jelenlegi működés minősége/színvonala
  • a CIO által megfogalmazott IT stratégia, vízió kiérleltsége, fejlettsége
  • mióta tölti be a CIO funkciót
  • mekkora a cég belső IT infrastruktúrájának mérete felhasználókban, gépekben, büdzsében

A zsűri egyben jelölőbizottságként is működött, és előzetes egyeztetéseket követően 6 elismert hazai informatikai vezetőt kért fel arra, hogy pályázati anyagot készítsen.

A végső értékelések során meggyőző fölénnyel lett 2004-ben az Év Főinformatikusa dr. Tóth Zsolt, a GE European Operations Services CIO-ja.

A zsűri egy "Életmű különdíj" odaítéléséről is döntött, amelyet pedig Kertészné Gérecz Eszter, az Országgyűlés Hivatalának főosztályvezetője kapott.

"Az elmúlt évben megadatott számomra az a szerencse, hogy létrehozhattam egy globális cég egyik Magyarországi zöldmezős beruházásként megvalósuló üzletágának informatikáját" - nyilatkozta az elismeréssel kapcsolatban Tóth Zsolt. "Álommunkának is nevezhetjük: legkorszerűbb technológia, élenjáró szoftverek, nagyszerű kollégák, korrekt beszállítók és egy globális cég által biztosított kiváló szakmai háttér. Lehetőségem volt saját elképzeléseim megvalósítására, az eddigi pályám során felhalmozott tapasztalatok kiaknázására mind az infrastruktúra, mind az alkalmazások területén. Mindezeknek köszönhetően a súlyos informatikai üzemzavar a cégnél ismeretlen fogalom, az üzleti folyamatok a mérések szerint nagyszerűen teljesítenek, a felhasználók elégedettek. Mellesleg ez a három legfontosabb dolog, aminek alapján a saját magam, mint informatikai vezető teljesítményét értékelem.
Munkám során fontosnak tartom még a jó emberi kapcsolatokat, az IT rendszereinek és szervezetének rendszeres teljesítménymérését, a határozott, de makulátlanul korrekt magatartást a beszállítókkal szemben."

Kertészné Gérecz Eszter 1988 óta vezeti az Országgyűlés Hivatalát, de 1972 óta tölt be különböző informatikai vezetői pozíciókat, így az életmű különdíj számtalan országos jelentőségű informatikai projekt sikeres menedzselésének elismerését jelenti. Az 1968 és 1988 közötti (INFELOR-SZÁMKI-SZÁMALK) jelentős szakmai eredményei

- az országos nagynyilvántartási rendszerek kezelésével kapcsolatos problémák megoldása,

- az országos ingatlan-nyilvántartási rendszer IDS adatbázis-kezelő rendszer alkalmazásával történő korszerűsítésének tervezése, irányítása,

- rendszerfejlesztési módszertan (ARDOSZ) kidolgozása,

- az ÁSZSZ Számítóközpont létrehozásának előkészítése

1990-től a KSH Kormányzati Informatikai Osztály vezetője, 1991-től a KSH Számítóközpont igazgatója, majd a KSH Informatikai Főosztályának vezetője. Vezetése alatt, sikeres PHARE program keretében történt meg a hivatal és a területi igazgatóságok számítástechnikai eszközeinek korszerűsítése, technológiai megújulása.

1998. januárjától az Országgyűlés Hivatala informatikai vezetőjeként elkötelezett híve az információs társadalom területén a közérdekű adatok minél szélesebb körű megismertetésének. Legfontosabb szakmai eredményei:

- A parlamenti információs rendszer (PAIR) dinamikus lekérdezésének megvalósítása, eredményei a www.parlament.hu honlapon mindenki számára elérhetők.

- Az üléstermi és szavazórendszer korszerűsítése, majd az Országház teljes struktúrált hálózatának kiépítése.

- 2002-es ciklusváltáskor sikeresen megtörtént a videószerver felállítása, a tájékoztatási rendszer korszerűsítése, amely 2002-es ciklus kezdetétől biztosította a plenáris ülések teljes időtartamában az élő internetes közvetítésén túlmenően a felszólalások videófelvételének PAIR rendszeren keresztül történő visszakereshetőségét, lejátszását.

- 2003-2004: az e-Parlament projekt keretében sikeresen lezárult a távmunkaprojekt, amely az országgyűlési képviselők munkáját támogatja egy távmunka célra felkészített mobil irodaként működő laptop segítségével, valamint biztosítja a szélessávú internetelérést az országgyűlési képviselők részére (néhány lefedetlen terület kivételével).

- 2004. év meghatározó feladata az eFutár projekt megvalósítása. 2004 elejétől az elektronikus futárposta kísérleti üzeme, majd 2004 szeptemberétől a futárpostai szolgálatot kiváltja az eFutár. Az eFutár projekt keretében az elektronikus futárposta megvalósításához több szervezési korszerűsítést és fejlesztést és kellett végrehajtani.

Az elmúlt évtizedekben a következő hazai és nemzetközi informatikai szervezetekben vállalt szerepet:

- ISO/SC7 (Software engineering) munkacsoport,

- 1992-1996 között az ENSZ keretében működő (ECE/UNDP) európai statisztikai hivatalok informatikai vezetőinek munkacsoportjának társelnöke.

- Kormányzati informatika területén: IGFOS és ICA szervezetekben részvétel, konferencia-előadások.

- 1994-től az Európa Tanács CJ-PD (személyes adatok védelme), majd CJ-IT (törvényhozás és informatika) munkacsoportjában képviseli hazánkat.

- 1998-2001 között a HOUG (Oracle magyarországi felhasználók egyesülete) elnöke, 2001-től technikai alelnöke.

- 1998-től az NJSZT szakértői rendszerének korszerűsítését vezette, jelenleg a bírálóbizottság társelnöke.

- 1998-tól évenként az európai parlamentek informatikai vezetői szakmai konferenciáján vesz részt, 1998-ban a Országgyűlés Hivatala volt a vendéglátó, és két éven keresztül az egyik alelnöki posztot töltötte be.

- 1998-tól képviseli az Országgyűlés Hivatalát a Vezető Informatikusok Szövetségében (VISZ).

2004-ben a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a számítástechnikában elért eredményeimért és a számítógép-tudomány hazai elterjesztésében kifejtett munkámért Neumann János-díjat adományozott.
Kulcsszavak: VISZ CIO

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50