A Deutsche Telekom leépítéseket tervez leányvállalatainál - elbocsátások a Matávnál is

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 20. 09:30
A Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési konszernje jelentős létszámleépítést tervez kelet-európai leányvállalatainál - írta pénteki számában a Financial Times Deutschland (FTD).
A Deutsche Telekom bonni központjában ugyanakkor az MTI kérdésére válaszolva azt hangsúlyozták, hogy minden leányvállalat saját hatáskörben, saját üzleti terv alapján cselekszik, megvizsgálván azt is, hogy miként képes helytállni a versenyben. A bonni szóvivő kizárta, hogy az anyavállalat részéről nyomást gyakorolnának a leányvállalatokra.

Az FTD szerint még nem véglegesek a leépítési tervek a Deutsche Telekom magyarországi leányvállalatánál, a Matávnál. A vállalat nem olyan régen leépítéseket jelentett be. A magyar televízió beszámolója szerint a 14 700 munkahelyből kétezret szüntetnének meg. A Matáv szóvivője nem volt hajlandó állást foglalni, a részletekről csak a szakszervezetekkel való tárgyalások után fognak nyilatkozni - közölte az FTD.

A Matáv macedón leányvállalatánál, a MakTelnél 3200 munkahelyből 730-at készülnek törölni. A Matáv többségi hányaddal rendelkezik a MakTelben. A vezető horvát telefontársaságnál, a Hrvatski Telekomnál (HT) 7900 munkatárs közül 700-at bocsátanak el, ami heves tiltakozásokat váltott ki. A Hrvatski Telekomban a bonni konszern 51 százalék részesedést élvez.

A Deutsche Telekom odahaza erősen szorít a gyeplőn, 2005 végéig 50 ezer munkahelyet készül felszámolni, s most a nyomást kiterjeszti külföldi leányvállalataira is. Miután a konszern a múlt évben adósságállományának nagy részét lebontotta, eredményén javított, ismét szilárd lábakon áll, s ismét erőteljesebben terjeszkedik Kelet-Európában - írta az FTD.

Kai-Uwe Rick, a Deutsche Telekom főnöke a leányvállalatokat szorosabban szeretné az anyavállalathoz kötni. Októbertől a Hrvatski Telekom is átveszi a Telekom "T" márkarövidítését.

Elemzők szerint a Deutsche Telekom képes lényegesen beleszólni ezeknek a szolgáltatóknak a terveibe. A konszernnek természetesen nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy növekedjen a külföldi leányvállatok hatékonysága. A kelet-európai piacok liberalizálásával a verseny is erősödik - közölte az FTD-vel Stefan Borscheid, a WestLB elemzője.
Kulcsszavak: Deutsche Telekom Matáv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36