A vártnál jobb a TeliaSonera harmadik negyedévi eredménye

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 28. 08:00
Az elemzői várakozásokra rácáfolva csökkenés helyett növekedést jelentett harmadik negyedéves pénzforgalmi egyenlegében a svéd-finn TeliaSonera, a legnagyobb skandináv távközlési szolgáltató: pénzforgalmi többlete (EBITDA) a negyedben 8,21 milliárd svéd koronát (1,16 milliárd dollárt) ért el.
Elemzők 7,49 milliárd koronát vártak a tavalyi harmadik negyed 7,9 milliárdja után.

A cég bevételei a harmadik negyedben 20,65 milliárd koronára nőttek - 20,5 milliárd koronás elemzői várakozás mellett - az egy évvel korábbi 20,09 milliárd koronáról.

Az adózott eredmény 4,32 milliárd korona lett, mintegy 2,5-szeresen meghaladva a tavalyi harmadik negyed 1,79 milliárd koronáját.

Az első kilenc hónapban ezzel 10,873 milliárd svéd koronára nőtt az adózott eredmény az egy évvel azelőtti 4,975 milliárdhoz képest. Az adó előtti eredmény 16,369 milliárd koronára nőtt 9,246 milliérdról, az üzemi eredmény 17,493 milliárd koronára gyarapodott 9,758 milliárdról, a bevétel 61,184 milliárd koronára bővült 60,718 milliárdról.

A cég közlése szerint a negyedik negyedév eredményességben hasonló lesz a tavalyi negyedik negyedhez. Ugyanakkor az eredményismertetéskor nem tettek említést a korábban már bejelentett költségcsökkentési program konkrét részleteiről. Bejelentették viszont, hogy a cég jövőre 10 milliárd korona értékben részvény-visszavásárlást hajt végre.

A távközlési vállalat 2002-ben jött létre a svéd és a finn távközlési monopóliumok egyesülésével. A TeliaSonera piaca, a svéd és a finn távközlési piac a nemzetközi átlagot meghaladó telítettségű és éles konkurenciaharc jellemzi, különösen a vezetékes
távközlésben.

A cég tavaly egész évben 9,08 milliárd svéd korona adózott eredményt ért el a 2002-es 8,067 milliárdos veszteség helyett. Forgalma 81,772 milliárd svéd koronára nőtt 80,979 milliárdról.

A TeliaSonera az idén magas növekedési ütemet jelez előre a mobiltávközlési piacon, csökkenést a vezetékes távközlési piacon, valamint erőteljes növekedést az internetszolgáltatások piacán. Belföldi piacát változatlanul kemény verseny jellemzi majd, amit a költségek ésszerűsítésével, csökkentésével kíván a konszern ellensúlyozni. A növekedést felvásárlásokkal is támogatni akarja, elsősorban a már meglévő orosz, török és balti érdekeltségeiben tartott részesedésének növelése által. A TeliaSonera emellett
európai felvásárlásokat is fontolgat.

A TeliaSonera szerda délelőtt 37,40 svéd korona volt a stockholmi értéktőzsdén, 1,90 százalékos erősödéssel, és 4,14 euró a helsinki értéktőzsdén, 5,1 százalékos drágulással.
Kulcsszavak: +mérleg TeliaSonera

Közvetlenül összehasonlíthatóvá teszi termékei fenntarthatósági adatait a Siemens

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

2024. május 7. 20:41

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Három hónapig díjmentesen használhatják az Apple Music alkalmazást az LG okostévék tulajdonosai

Izgalmas újdonságot mutat be okostévéin a zenestreaminget kedvelő felhasználók számára az LG Electronics (LG). A gyártó OLED modelljei és Dolby Atmos funkcióval*  ellátott QNED készülékei az első olyan okostelevíziók, amelyek támogatják az Apple Music Dolby Atmos-szal kiegészített térhatású hangzását (Spatial Audio with Dolby Atmos). A Magyarországon is e héttől elérhető, úttörő technológia lenyűgöző zenei élménnyel, a hangzásminőség új szintjével kecsegteti a hallgatókat.

2024. május 7. 19:26

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

2024. május 7. 17:59

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 7. 17:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36