Albacomp fővállalkozás: 1 éves az ÁNTSZ hálózata

Kovács Attila, 2004. november 3. 16:48
Közös sajtótájékoztatót tartott november 3-án az Albacomp és az ÁNTSZ. Ezen tájékoztatás hangzott el az országos egészségügyi intézményrendszer eddigi legnagyobb, 1,9 milliárd forintos informatikai projektjéről, amelyet az Albacomp Rt. segítségével valósította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ezáltal az ÁNTSZ az országban az elsők között kapcsolódhasson rá az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra.
"Az ÁNTSZ szakmai, tudományos centrumaiban, az Országos Epidemiológiai Központban, az Országos Közegészségügyi Központban, valamint a megyei, városi intézeteiben már régóta léteznek számítógépes nyilvántartások, de azok a 2003-ban befejezett fejlesztés előtt szigetekként, többnyire papíralapú, illetve hajlékonylemezes adatkapcsolattal működtek." - nyilatkozta Dr. Kovács Attila, helyettes országos tisztifőorvos. "Még ha rögzítették is a helyi intézményben a gyógyító helyekről, kórházakból, családorvosoktól beérkező jelentéseket - például az influenza megbetegedésekről -, az interaktív, off-line adatkapcsolat vagy éppen a kommunikációs csatornák szűk keresztmetszete miatt sokszor csak jelentős késéssel lehetett pontos járványügyi helyzetképet adni. Az elmúlt év őszétől viszont érezhetően megváltozott a helyzet. Immár nem papíron, faxon, hajlékonylemezen érkeznek a megbetegedésekről a jelentések Budapestre, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalba, hanem a népegészségügy informatikai hálózatán át, amely jelentősen megkönnyíti az adattárolást, valamint az információk rendszerezését és ezáltal az információszolgáltatást." - mondta el Dr. Kovács Attila.

A fejlesztés egyik fővállalkozója az Albacomp Rt. volt. A székesfehérvári cég 105 nap alatt szállította le és helyezte üzembe a szükséges informatikai eszközöket (szerver, PC, nyomtató, hálózati eszközök), és végezte el a 164 telephellyel, 8000 végponttal, 1500 munkaállomással rendelkező országos hálózat teljes rendszerintegrációs tevékenységét. 2004-ben az Albacomp közreműködésével megtörtént a budapesti központ és a megyeszékhelyek felkészítése az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra (EKG) való csatlakozásra, és a rendszer sikeresen debütált. Szintén idén az Albacomp segítséggel megvalósult a jelenleg 10 megabit/sec-os agregált sávszélességű rendszer távfelügyelete. A monitorozás 365 nap, a nap 24 órájában lehetséges.

Jelenleg 476 intézmény, azaz körülbelül 54 ezer felhasználó kapcsolódik az EKG-ra, melyek között van az ÁNTSZ 164 telephelye és 6100 foglalkoztatottja.

"Az Albacomp székesfehérvári telephelyéről történik a Kormányzati Gerinchálózathoz csatlakozó eszközök: a szerverek, a biztonsági infrastruktúra, valamint a hálózati eszközök, a kommunikációs vonalak és a levelezőrendszer távfelügyelete. Rendszermérnökeink az év minden napján 24 órában rendelkezésre állnak." - mondta a sajtótájékoztatón Szajkó György, az Albacomp Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A jövő terveiről a következők hangzottak el: az ÁNTSZ éves költségvetésének 4%-át fordítják rendszerkarbantartásra és különböző, pl. rendszerbiztonsági fejlesztésre (pl. elektronikus aláírás bevezetése); tervezik, hogy a jelentéseket csakis elektronikus úton állítsák elő; tervezik a különböző kórházakhoz való kapcsolódást (a meglévő kórházi rendszerek és az ÁNTSZ rendszerének összekapcsolását). A már eddig 2-3000 fős oktatást folytatják.
Kulcsszavak: e-government Albacomp

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55