Malév: több mint 1 milliárdos bevétel az e-businessből

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 17. 09:37
Az internetes értékesítési rendszeren keresztül, a tavaly decemberi indítás óta 1,01 milliárd forint jegyárbevételt ért el a Malév Rt. - közölte Sándor László, a légitársaság elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
A Malév magyarországi saját eladásainak 14 százaléka, összes jegyárbevételének 3,5 százaléka folyt be eddig az internetes jegyértékesítésből.

Az e-business kialakítását célzó beruházás költsége az év végéig eléri a 300 millió forintot, a ráfordítás alig fél év alatt már megtérült. Sándor László elmondta, hogy jövőre 1 milliárd forintot szán erre a projektre a légitársaság és ennek megtérülését 2006-ban várja.

A rendszer teljes kialakítása - 2006 után - évi több milliárd forint költségmegtakarítást jelent a Malév számára - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A magyar nemzeti légitársaság több mint 50 útvonala közül jelenleg 22 útvonalra lehet már interneten jegyet vásárolni, tájékoztatott Selmeci Péter az e-business projekt vezetője. Jövőre, köszönhetően az Amadeus helyfoglalási rendszerre való áttérésnek is, bevezetik az e-ticket-et, amely repülőjegyenként az ár 5-10 százalékát kitevő költségmetakarítást jelenthet a Malév számára. A projektvezető megjegyezte, hogy olyan jól sikerült az áttérés az Amadeus rendszerre, hogy azóta az Amadeus a magyar légitársaságot referenciaként kezeli.

A Malév tervei szerint 2006 végére a magyarországi és a nyugat-európai jegyértékesítés már száz százalékban interneten valósul meg. Addigra ezeken a pontokon már e-tickettel lehet utazni és elektronikus úton történik a check-in is. Teles körű lesz a B2B és a B2T megoldás és az online szolgáltatás, valamint az elszámolási-, illetve a számviteli folyamatok automatizációja.

A Malév a saját fejlesztésű repülőjegy-értékesítési rendszerében 49 árkombinációt kínál áttekinthető formában, többféle keresési lehetőséget ad és sok kényelmi funkciót biztosít a gyakran utazók számára is.

Az e-business hatékonyabbá teszi a Malév működését, mert kisebb szervezetet, alacsonyabb költséget jelent - mondta Sándor László elnök-vezérigazgató. Hozzáfűzte: jövőre közvetlenül a vezérigazgatóhoz rendelt e-business egység lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50