A szárnyaló Borland új szoftverfejlesztési platformja

Kovács Attila, 2005. február 15. 17:16
A Borland Magyarország ma sajtótájékoztatót tartott, amelyen három téma szerepelt: a szoftverfejlesztés első integrált platformja, a TeraQuest cég felvásárlása és a Borland jó pénzügyi eredményei.
A Borland Software Corporation bejelentette a Borland Core SDP (Software Delivery Platform, szoftverszállítási platform), egy integrált, szerep alapú szoftverszállítási platform megjelenését, amelynek célja, hogy a különböző szervezetek jobban átlássák a szoftverszállítási folyamat összes fázisát, és jobban kézben tarthassák azt. A Borland Core SDP megteremti azt az alapot, amelyre építve a Borland ki fogja terjeszteni a Szoftverszállítás optimalizálásának jövőképét, valamint az adott munkakörökhöz és keresztszerepes interakcióhoz optimalizált integrált eszközökkel ellátott alkalmazás életciklus-menedzsment (ALM, application lifecycle management) környezetet biztosít.

A hazai leányvállalat most bemutatkozó új üzletfejlesztési igazgatója, Vadász Gábor tájékoztatott arról az újdonságról, miszerint a Borland Core SDP kollaboratív architektúrát biztosít a hatékonyabb és előreláthatóbb szoftverfejlesztés céljából. Az adott munkakörre optimalizált módon, de ugyanakkor az alkalmazás-életciklus egyéb szerepeivel integrálva testre szabott munkakörnyezetet teremt az elemzők, tervezők, fejlesztők és tesztelők számára. Ennek az architektúrának köszönhetően az adott munkakörök jobban a középpontba kerülnek, miközben a szoftvercsapatoknak lehetőségük nyílik a munkafolyamatokra nyert jobb rálátás kihasználására az egész szervezetben.

A Borland Core SDP a szoftverszállítási folyamat alapjaként szerep alapú architektúrát valósít meg. Az alkalmazás-életciklus egyes szerepei számára integrált eszközöket biztosít, amelyeknek célja az egyes hozzájárulások maximalizálása, és a munkakörök közötti folyamatok gondozása. A különböző szervezetek ezt a keretrendszert megvalósítva jelentősen továbbfejleszthetik a fejlesztési életciklus átláthatóságát és kézbentartását, proaktív módon menedzselhetik a szoftverhibák kockázatát, főleg, amikor offshore és osztott fejlesztői környezetekkel dolgoznak.

A Borland Core SDP természetes evolúciós lépcső lehetővé teszi, hogy az ALM meghaladja az eszközök pontok közötti egyszerű integrációját. A szerver alapú platform, amelybe a szerep modulok integrálódnak, egyszerűen kezelhető, nagyteljesítményű alapot teremt a szerepek közötti változások proaktív menedzsmentjéhez, elemzési és diagnosztikai célból rögzíti az ALM mérőszámokat, fejlett nyomon követhetőséget és tudásmenedzsmentet tesz lehetővé az osztott csapatok között. Azáltal, hogy olyan integrált platformot használnak, amely elősegíti a csapat együttműködését, a különböző szerepek együttműködve növelhetik meg a munka ismételt felhasználásának lehetőségét, és kiszűrhetik azt a költséges átdolgozást, amely manapság oly sok gondot jelent a szoftverfejlesztés területén.

Folyamatalakítás és minőségjavítás. A Borland Core SDP célja, hogy olyan testre szabható munkafolyamatok létrehozatalát tegye lehetővé a csapatok számára, amelyek célja, hogy a szoftverszállítási ciklus során fegyelmezett módon szervezzék meg a csapatok közötti munkát, miközben elegendő rugalmasságot őriznek meg ahhoz, hogy bármilyen ipari szabványos, testre szabott vagy saját fejlesztési folyamatot legyenek képesek támogatni. A folyamatközpontú hozzáállás segíthet a fejlesztői környezettől gyakran különválasztott manuális folyamatokhoz kapcsolódó kockázatok csökkentésében. Ezen felül növeli a csapat hatékonyságát, számon kérhetőséget épít a fejlesztői ciklusba, a vizsgálatok és mérőszámok alkalmazásával gondoskodik a minőségről, és önműködővé teszi a szoftverszállítás láncát.

Választási lehetőség biztosítása az ügyfelek számára. Manapság a különböző szervezetek túlnyomó többsége heterogén informatikai környezetre támaszkodik, amely különféle platformokból, üzembehelyezési architektúrákból, és a független szállítók komoly integrációs követelményeiből áll. A Borland Core SDP továbbviszi a Borland platformsemleges alapértékét, mind saját JBuilder IDE-jét, mind pedig a nyílt forráskódú Eclipse keretrendszert támogatja. Szintén tervbe van véve a Microsoft .NET fejlesztői keretrendszer jövőbeli támogatása.

A Borland Core SDP a következő szerepekhez tartozó eszköztárakat tartalmaz:


Core::Analyst
– Lehetővé teszi az üzleti elemzők számára, hogy az üzleti célokat egyértelműen funkcionális szoftverkövetelményekké alakítsák, valamint gondoskodjanak arról, hogy a végfelhasználói elvárások, a megfelelőségi követelmények és a minőségre vonatkozó célkitűzések valóra váljanak.

Core::Architect – Lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a specifikációkat, modelleket és kódot az alkalmazás teljes életciklusa során összhangban tartsák, még a változó üzleti követelmények tükrében is. A felhasználók UML alapú architekturális diagrammokat és osztálydiagramokat készíthetnek, fejlesztői projekteket és kódközpontú modelleket hozhatnak létre, amelyek egyértelmű útmutatást nyújtanak a fejlesztőcsapatok számára, meghatározzák a követendő irányvonalakat.

Core::Developer
– A kategória legjobb eszközeit a megfelelő specifikációk, változáskérelmek és tesztesetek fejlesztőközpontú nézetével kombinálja.
Core::Tester – Biztosítja, hogy az alkalmazások eleget tegyenek a funkcionális, megfelelősségi és minőségbeli céloknak, a tesztcsapatokat a hibakereséshez és követelménykezeléshez kapcsolja, biztosítandó az optimális teszt-lefedettséget.

A Borland Core SDP terméket első ízben az idei első negyedévben szállítják az ügyfeleknek. Az alapvető árstruktúra egy platformkomponenst, valamint különálló szerep komponenseket tartalmaz. A Borland a termék továbbfejlesztésével és a Core SDP ütemtervvel kapcsolatos információkat az év során hozza nyilvánosságra.

A Borland Magyarország vezetői ma azt is bejelentették
, hogy egy globális folyamat-tanácsadó vállalat felvásárlásával lép tovább a szoftverleszállítás optimalizálásának területén. Továbbá: új folyamat-optimalizálási gyakorlat és folyamatokért felelős vezérigazgató-helyettes segít az ügyfeleknek, hogy szoftverből a maximális értéket hozzák ki. A Borland Software Corporation még januárban jelentette be a TeraQuest Metrics, Inc., a texasi Austinban bejegyzett globális folyamat-tanácsadó vállalat felvásárlását. A felvásárlás lehetővé fogja tenni a Borland számára, hogy megvalósítsa az iparág egyik legátfogóbb folyamat-optimalizálási gyakorlatát, kihasználva a TeraQuest átfogó tapasztalatát, valamint a CMMI, szoftver-továbbfejlesztés, minőségbiztosítás és kockázatkezelés területén már meglévő kínálatát.

A Borland komoly eredményeket is bejelentett 2004. negyedik negyedévére és a teljes pénzügyi évre. Az éves nyereség több mint 250 %-al nőtt; rekordot döntött az 1 millió dollárt meghaladó értékű tranzakciók száma. 2004. negyedik negyedévében a bevétel 82,5 millió dollárt tett ki, ami 11%-al több mint a 2003. év negyedik negyedévében elért 74,0 millió dolláros összeg. A negyedik negyedév GAAP szerinti nettó jövedelme 8,0 millió dollár volt, vagyis átváltható értékpapírokkal növelt részvényenként 0,10 dollár, szemben a 2003. év negyedik negyedévének GAAP szerinti nettó 5,7 millió dolláros veszteségével, ami részvényenként 0,07 dolláros veszteséget jelent.

Kulcsszavak: +céginfo Borland-hu

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 20:36

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50