Az Epcos rosszabb évet vár az előzőnél

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 17. 11:30
A német Epcos elektronikai vállalat a rossz kezdet után egész mostani üzleti évében is az előzőnél kisebb forgalmat és eredményt vár - mondta az igazgatótanács elnöke, Gerhard Pegam szerdán a részvényesek közgyűlésén, számok említése nélkül.
Az előző üzleti év eredményeinek novemberi ismertetésekor még javuló új évet jósoltak a cégnél, a már akkor is várt gyenge évkezdet ellenére abban bízva, hogy a második félévre tervezett új termékek megfordíthatják az irányzatot. Ám továbbra sincs jele, hogy a kereslet élénkülne - mondta az elnök szerdán, hozzátéve, hogy később elsősorban a járműelektronikai alkatrészek piacán várnak javulást.

Az Epcos, a passzív elektronikai alkatrészek legnagyobb európai gyártója 1 millió eurós üzemi eredményt jelentett korábban az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről az egy évvel korábbi 12 millió euró helyett, a visszaesést a kereslet csökkenésével magyarázva. Az új megrendelések 22 százalékkal 287 millió euróra csökkentek az egy évvel azelőtti 386 millióhoz képest. Az értékesítés 13 százalékkal 289 millió euróra esett 331 millióról. Az adózott eredmény rubrikában 400 ezer eurós hiány keletkezett- az elemzők 900 ezer eurós veszteségre számítottak -, főleg a fejlesztések költsége miatt, az egy évvel korábbi 10 millió eurós többlet helyett.

A szeptemberrel zárult teljes üzleti évben 49 millió euró volt az Epcos adózott eredménye az előző évi 7 millió után. Az üzemi eredmény 65 millió euróra nőtt 6 millióról, a bevétel 7 százalékkal 1,36 milliárd euróra emelkedett 1,27 milliárdról, az új megrendelések 1,39 milliárd eurót értek el az előző évi 1,25 milliárd után.

Az Epcos AG passzív elektronikai termékeket készít a lapkagyártás számára, ebben a második a világon a japán Murata Manufacturing Co.Ltd. mögött, Európában pedig a legnagyobb. A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Epcos folytatja termelésének kihelyezését olcsó bérű országokba. Teljes üzletágakat terveznek áthelyezni, és egyre több lesz az olyan eset, amikor a vállalatirányítás is áttelepül, sőt, a termelésen kívül a kutatás-fejlesztés kihelyezése is várható. A Németországban tovább dolgozó, maradék mérnökgárdától pedig több és gyorsabb eredményt követelt szerdán az elnök, és bejelentette a müncheni központ további karcsúsítását.

Ennek a stratégiának a részeként tavaly év eleje óta a szórakoztató iparnak gyártó egyik üzletágat Szingapúrból irányítják. Németországban, ahol az Epcosnak 2000-ben még 3700 dolgozója volt, két-három éven belül kevesebb, mint 2000 lesz az alkalmazottak száma. Ugyanakkor Kínában megkétszereződött, 3200-ra nőtt a dolgozók száma. Az Epcosnál a munkabér-költségek az összes költség 40 százalékát teszik ki a németországi gyártás miatt, ugyanez a lapkagyártóknál átlagosan mindössze 10 százalék. A 2002-ben kezdett programmal az Epcos eddig majdnem 2 milliárd eurót takarított meg.

Az Epcos 13 300 fős munkatársi gárdájának 70 százaléka már most olcsó bérű országokban tevékenykedik, és ez az arány három-öt éven belül elérheti a 80 százalékot. A termékeknek a fele származik az olcsó bérű országokból, öt évvel ezelőtt 10 százalék volt ez az arány. Tavaly év végén újabb gyártósorok Németországból Magyarországra, Szombathelyre telepítését is bejelentette az Epcos.

Kulcsszavak: +céginfo Epcos

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50