Albacomp Rt.: 15,2 milliárd forintos rekord árbevétel

Kovács Attila, 2005. február 22. 14:23
Az idén 20 éves Albacomp Rt., a magyarországi informatikai piac egyik vezető vállalata közzétette 2004. évre vonatkozó üzleti eredményeit. Az Albacomp Csoport az elmúlt évben 18,7 milliárd forintos, míg az Albacomp Rt. 15,2 milliárd forintos árbevételt könyvelt el. Az Albacomp Rt. 2004-ben a PC, a noteszgép és a szerver piacon egyaránt növelte eladásait: több mint 34 ezer számítógépet értékesített, ebből több mint 11 ezret exportált az Európai Unióba. Az Albacomp Rt. 2004-ben megerősítette pozícióját a szolgáltatások, így a rendszerintegráció és az outsourcing területén is.
„Minden szempontból sikeres év áll mögöttünk” – nyilatkozta Laufer Tamás, az Albacomp Rt. vezérigazgatója. „2004-ben összeszerelő üzemünkben elkészült a 200 ezredik számítógép, az Európai Unióban folyamatosan növekszik az értékesítési volumenünk, itthon pedig megerősödött a szolgáltatási terület. Célkitűzéseinket teljesítettük, sőt, túl is szárnyaltuk. Reményeink szerint a 19. után az Albacomp 20. éve is hasonlóan sikeres lesz” – tette hozzá Laufer Tamás.

„Az Albacomp névvel 2004-ben a korábban megszokottnál több területen találkozhattak ügyfeleink és felhasználóink” – mondta Deme Csaba, az Albacomp Rt. kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese. „Sok erőforrást fordítottunk termékfejlesztésre, és ennek meg is lett az eredménye. Új termékeink között talán a FlexServer termékcsalád, az Entertainment PC és a Styx spam- és vírusszűrő ad okot a legnagyobb büszkeségre” – tette hozzá Deme Csaba.

Pénzügyi eredmények


Az Albacomp Rt. 15,2 milliárd forintos árbevételt könyvelt el (ez 16 %-os növekedés a 2003-as évhez képest). Az Albacomp Rt. 489 millió forintos EBIDTA-t (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredményt) ért el (2003-hoz képest +307 %). Az Albacomp Rt. 2004-es várható adózott eredménye 220 millió forint (2003-hoz képest +10%), export árbevétele 775 millió forint (2003-hoz képest +208 %), szolgáltatási árbevétele pedig 1,9 milliárd forint (2003-hoz képest +51%).

Értékesítési eredmények


Az Albacomp Rt. 2004-ben a PC, a noteszgép és a szerver piacon egyaránt növelte eladásait. A részvénytársaság az elmúlt év során 34 000 számítógépet értékesített: 11 600 darabot az Európai Unióban, 22 400 darabot pedig hazánkban. Magyarországon 15 100 PC-t és közel 7 300 noteszgépet értékesített, így noteszgép eladásait 2003-hoz képest megduplázta. A fenti eredményekkel az Albacomp a PC-k piacán éves szinten 5,8 %-os, a notebookok piacán 8,2 %-os részesedést tudhat magáénak.

Szolgáltatás

Az Albacomp Rt. az elmúlt évben a szolgáltatások, így a rendszerintegráció és az outsourcing területén is megerősítette pozícióját. Az APEH, a hazai okmányirodák, az ÁNTSZ, a Paksi Atomerőmű Rt., az Erste Bank Hungary Rt., a Foglalkoztatási Hivatal, a Takinfo Takarékszövetkezeti Informatikai Kft. és az is:energy Hungary Kft. csupán néhány azok közül a nagyobb megrendelők közül, melyek igénybe vették az Albacomp szolgáltatásait.
Az elmúlt évtől az Albacomp a Thales e-Security kizárólagos magyarországi partnereként az Európai Unió adatvédelmi szabályaihoz és elvárásaihoz illeszkedő információvédelmet is kínál.

Termékek, kiskereskedelem


Az Albacomp tavaly mutatta be többek között a mikro-, kis- és középvállalatoknak szánt, szolgáltatáscsomaggal is választható FlexServer termékcsaládot, a digitális otthon központi egységét, az Entertainment PC-t és a vállalati levelező szerverek védelmére kifejlesztett spam- és vírusszűrőt, a Styx Mail Filtert.
2004 szeptemberében az Albacomp megnyitotta első Digital Home szaküzletét a Lurdy-Házban. A Digital Home bemutatóteremben és szaküzletben az Albacomp által összeszerelt és forgalmazott összes informatikai, hifi, telekom és digitális fotóberendezés megvásárolható.

Díjak, elismerések

Az Albacomp az elmúlt évben a Microsoft Corporation Direkt OEM Partnere lett, emellett átvehette a Microsoft díját is, mivel a 2004-es pénzügyi évben a székesfehérvári cég értékesítette a legtöbb szoftvert a kis- és középvállalati szektorban.
Az Albacomp lett 2004-ben a Matáv legnagyobb szállító partnere, a HP legnagyobb viszonteladó partnere és az Oracle legnagyobb partnere.

2005. évi tervek

A tavalyi év sikereivel összhangban az Albacomp 2005-re is növekvő célokat tűzött ki maga elé. „Terveink között szerepel a profitabilitás növelése és 10 % körüli forgalomnövekedés. Ki fogjuk terjeszteni üzleti tevékenységünket a szomszédos országokra, stratégiai együttműködést fogunk kialakítani európai uniós cégekkel” – mondta el Laufer Tamás.

„A notebook piacon a részesedésünket 10 %-ra tervezzük növelni, és bár nem ekkora mértékben, de a PC piaci részesedésünkben is növekedéssel számolunk. Célunk, hogy tovább növeljük az export volument, és tovább erősítsük a szolgáltatási területet” – árnyalta az Albacomp 2005-ös terveit Deme Csaba.

Kulcsszavak: Albacomp +céginfo

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50