Canon MVX40 sorozatú kamkorderek fejlett fényképezőgép-jellemzőkkel

forrás Prim Online, 2005. február 28. 10:50
A Canon bemutatta két új optikai képstabilizátoros digitális videokameráját: a 2,2 megapixeles, 14-szeres zoomos MVX45i és a 10-szeres zoomos MVX40 modellt. A Canon digitális fényképezőgép fejlesztési eredményeiből merítve a két digitális videokamerába beépítették a digitális fényképezőgépek számos fejlett jellemzőjét, funkcióját és effektusait, amelyek sok digitális fényképezőgép hasonló tulajdonságait túlszárnyalják.
Mindkét modellre jellemző a 16:9 képarányú szélesvásznú mód, a beépített állókép-vaku és a Super Bright 2,5” képátlójú színes LCD képernyő. Mindkét kamerában RGB primer színszűrő és a Canon nagy teljesítményű DIGIC DV processzora biztosítja a rendkívüli szín-reprodukciót és a pontos tónuskontrasztot. Az MVX45i ezen kívül mini videolámpával, valamint külső mikrofon, lámpák és vakuk csatlakoztatására alkalmas fejlett tartozékpapuccsal, továbbá a (mindkét modellben használható) SD és MMC memóriakártyákról a Motion JPEG és JPEG fájlok gyors áttöltését biztosító USB 2.0 nagysebességű interfésszel rendelkezik.

Mindkét modell PictBridge kompatibilis - Nyomtatás/Megosztás gombjuk segítségével egyszerűen, számítógép használata nélkül nyomtathatja ki digitális fényképeit a kompatibilis fotónyomtatókon. Ugyanakkor ez leegyszerűsíti a fényképek számítógépére vagy az internetre történő feltöltését is. A szépen kidolgozott ergonómikus kialakítás (például az egy vonalban elhelyezkedő kapcsolók, a rovátkolt felületű gombok és a szuper-kompakt váz) főként azon felhasználók elismerését vívják majd ki, akik a funkciók sokasága mellett elvárják a kiemelkedő minőségű formatervezést és kivitelezést is.

A kompakt kivitel, a 2,2 megapixeles felbontás és az optikai képstabilizáció a Canon várakozásai szerint komoly keresletet támaszt majd a két modell iránt. A kamerák 4:3 képarány melletti 1,77 millió hasznos képpontja, illetve a 16:9 képarány melletti 1,33 millió hasznos képpontja az eddig csak a magasabb kategóriájú modelleknél megszokott elképesztő képminőséget biztosít.

Az optika

A Canon mérnökei több, mint 60 év precíziós optikai tapasztalatából merítve 10, illetve 14-szeres optikai üveg zoom lencséket építettek be az MVX40 és MVX45i modellekbe, amelyek éles, nagy kontrasztú képalkotást biztosító aszférikus lencsetagokat tartalmaznak, kiküszöbölve a gyenge minőségű lencséknél tapasztalható torzítást. Az optikai képstabilizátor csökkenti a zavaró kép-bemozdulásokat, és nyugodt, egyenletes felvételkészítést tesz lehetővé. A képstabilizátor olyan nagy hatékonysággal csökkenti a készülék bemozdulásának következményeit, hogy a legtöbb helyzetben feleslegessé válik az állvány használata. Az elektronikus képstabilizátorral szemben az optikai stabilizálás 16:9 képarányú szélesvásznú módban is lehetővé teszi az érzékelő tudásának teljes kihasználását, és a digitális állóképek készítése során is csökkenti a bemozdulást. A kézi élességállító gyűrű precíz fókuszvezérlést tesz lehetővé, amely ideális gondosan megkomponált állóképek, és a keretben keresztbe mozgó téma videofelvételének elkészítésére.

Digitális állóképek


A videokamera digitális fényképezőgép funkciója a DIGIC DV képalkotó processzor teljesítményének köszönhető, amely valós osztott csatornákon végzi a videók és a fényképek feldolgozását, és így lehetővé teszi a két jeltípus egyidejű rögzítését. A 2,2 millió képpontos felbontással jó minőségű albumképekként kinyomtatható állóképeket készíthet. A Canon fényképezőgépeken találhatóhoz hasonló módválasztó tárcsa digitális álló- és mozgókép módok garmadáját nyújtja, beleértve az automatikus, blende- vagy záridő-előválasztás, sport, éjszakai, tájkép és hosszú záridő módot. Ezen kívül még hat „Témaautomatika” módot is használhat (például Havas táj, Tűzijáték, Napnyugta és Tengerpart), amelyeket úgy terveztek, hogy a különleges fényviszonyok mellett is kitűnő eredményeket érhessen el.

Az Élénk (színtelítettség növelése), Semleges (csökkentett kontraszt és színmélység mellett élesebb színek), Alacsony élesség („lágy fókusz" effektus) és Lágy bőrrészletek (a bőrszín hibáinak és szabálytalanságainak csökkentése) effektusok közül egy funkciógomb használatával választhat.

A Canon magasabb kategóriájú digitális fényképezőgépeiből átvett 9-pontos AiAF segítségével a képek és a videók – még a középponton kívül eső témák esetében is – mindig fókuszban lesznek, továbbá a kifinomult fénymérési módok (kiértékelő, középre súlyozott átlagoló és szpot), valamint az expozíció sorozat révén tökéletes expozíció érhető el. További – igen kevés fényképezőgépről elmondható – jellemző, hogy a kamerákkal egyetlen sorozattal, másodpercenkénti 5 képkockás sebességgel max. 60 képkocka rögzíthető.

A fénykép ellenőrzési funkció növeli a felvételek készítésének és megosztásának örömét, mivel a felhasználó egyszerűen - az exponáló gomb nyomva tartásával - meghosszabbíthatja az utolsó felvétel megjelenítését. Kedvenc képeinek közvetlen nyomtatása bármely PictBridge kompatibilis nyomtatón rendkívül egyszerűvé válik a beépített Nyomtatás/Megosztás gomb révén, amely azonnal világítani kezd, amint létrejött a kapcsolat a nyomtatóval.

A képernyő


A nagy, 2,5” képátlójú LCD képernyő fényvisszaverődést csökkentő (AR) borítása révén közvetlen napfényben is jól látható. A felhasználó egy külső gombbal közvetlenül Super Bright (erős megvilágítás) módba kapcsolhat, amely a kültéri vagy más okból erős fényviszonyok között történő felvételkészítés során jobban láthatóvá teszi a kijelzőt.

Különleges optikai jellemzők


A különösen világos környezetben - például strandon vagy havas környezetben - észlelhető fehérárnyalat-vesztés (amikor a legvilágosabb fehér árnyalatok nem különböztethetők meg) elkerülése érdekében mindkét modell úgynevezett „dupla-semleges” (ND) szűrővel rendelkezik. Az éles, valósághű felvételek érdekében a lencsetagok Super Spectra bevonata kiküszöböli a belső fényvisszaverődések révén kialakuló szellemkép-kialakulást (a világos fényforrások esetén a megjelenő „másodlagos” képet) és a lencse-fényfoltot (a nyári felvételeken gyakran észrevehető elmosódó hatást).

Motion-JPEG

A videokamerákkal a Motion-JPEG videofájlok közvetlenül MMC vagy SD memóriakártyára rögzíthetők, így lényegesen leegyszerűsödik a klipek és felvételek internetes megosztása. Ezen kívül a kamerák a videokazettákra rögzített felvételeket is képesek Motion-JPEG formátumúvá konvertálni, majd a fájlokat MMC vagy SD kártyára menteni. A memóriakártya kapacitásától függően akár 60 perces Motion-JPEG anyag is rögzíthető.

Szoftverek

A kétirányú kommunikációs szoftver (a www.canon-europe.com/dvmessenger honlapról szabadon letölthető) DV Messenger 2.0 a Microsoft Windows Messenger és a Canon saját hálózatkezelési megoldásainak elemeit ötvözi. A szoftverrel kétirányú kommunikáció folytatható, amely lehetővé teszi az - élő vagy rögzített - hang- és videoadatok internetes cseréjét, valamint a digitális videokamera webkameraként történő használatát és internetes távvezérlését is.

Csatlakozások

A kamerák DV és USB csatlakozókkal is rendelkeznek. A DV csatlakozó biztosítja a felbontás-veszteség nélküli kiváló minőségű utóhangosítást, valamint a számítógép IEEE1394 portjához csatlakoztatva a nem lineáris képszerkesztést és a nagy sebességű adatátvitelt kazettára és kazettáról. Az USB csatlakozó a digitális videokamera memóriakártyáján található videoklipek és állóképek gyors és egyszerű áttöltésére szolgál.

Többnyelvű megjelenítés


A menük angol, francia, német, olasz, spanyol, orosz, japán és egyszerűsített kínai nyelven jeleníthetők meg.
Kulcsszavak: kamkorder Canon

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14