Kártérítési pert indít az OEP ellen a Szenzor Számítóközpont Kft

forrás: Napi Gazdaság forrás: Napi Gazdaság, 2005. március 1. 10:01
Elmaradt haszon miatt kártérítési pert indít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen a Szenzor Számítóközpont Kft., ha az OEP szerződést köt az uniós előírásoknak megfelelő formátumú vények gyártására kiírt második közbeszerzési eljárás nyertesének kihirdetett Állami Nyomda Rt.-vel - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Eőry Örs, a Szenzor ügyvezető igazgatója.
Pénteken ugyanis a Fővárosi Bíróság elutasította az OEP azon felülvizsgálati kérelmét, amelyet a vénybeszerzésre kiírt első (2004.szeptemberi) eljárás ügyében hozott, az egészségbiztosítót elmarasztaló közbeszerzési döntőbizottsági (KD) határozat ellen nyújtott be. A határozatban a KD egymillió forint bírsággal sújtotta az OEP-et, és megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, amelyben a Szenzor ajánlatát érvénytelenítette. A KD vizsgálatának eredményét azonban nem várta meg az OEP, hanem decemberben új (második) pályázatot írt ki a vények gyártására. A Szenzor ajánlatát arra hivatkozva érvénytelenítette az OEP, hogy az magasabb volt a rendelkezésére álló keretnél. A KD vizsgálata szerint viszont az ajánlott összeg kevesebb volt a miniszteri engedélyokiratban elkülönített összegnél, mivel az összmennyiség plusz/mínusz 10 százalékára vonatkozó ajánlatot az értékeléskor nem kellett volna figyelembe vennie. (Az OEP viszont továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy a 110 százalékos mennyiségre kapott miniszteri fedezetengedélyt, ezért a Fővárosi Ítélőtáblához fordul jogorvoslatért.) A Szenzor szerint így az ő műszakilag megfelelő ajánlatát kellett volna nyertesnek kihirdetnie az egészségbiztosítónak, hiszen a másik pályázó - az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó - Állami Nyomda vényei akkor nem feleltek meg a kért műszaki előírásoknak.

A második közbeszerzési eljáráson - 24 hónapra, összesen 354 millió általános, 30 millió szemészeti vény, valamint az azok rendeléséhez szükséges 120 ezer vényigénylő lap gyártására - a nettó 355 millió forintos ajánlatot tett Állami Nyomdát hirdette ki az OEP nyertesnek, a Szenzor 305 milliós ajánlatát pedig érvénytelenítette, mivel szerinte a cég többszöri felszólításra sem tisztázta a pontos gyártási és szállítási határidőket. A Szenzor emiatt ismét a KD-hez fordult jogorvoslatért. Eőry szerint a Szenzor az ajánlati dokumentációban kért feltételekkel vállalta a szállítást, úgy ahogy azt tette az elmúlt tíz évben is. (A cég 1996-ot és 1998-at kivéve gyártotta a recepteket az elmúlt tíz évben.)

A KD új vizsgálatának idejére nem tiltotta meg a szerződéskötést az OEP és az Állami Nyomda között, így a zavartalan vényellátás érdekében az egészségbiztosító mielőbb - a február 22-i eredményhirdetés után a kilencedik napon, tehát március 2-án - megállapodást köt a nyertessel. Az uniós vények gyártása január óta így is három hónapot csúszik, jelenleg az orvosok kénytelenek biankó recepteket használni.

Az OEP szerint a második eljárásban az elsőhöz képest sikerült jelentős, több mint 200 milliós árengedményt elérnie. Az Állami Nyomda egy vényt nettó 0,76 forintért gyártana, az eddigi 0,95 forint helyett. A Szenzor ügyvezetője szerint igaz ugyan, hogy a második eljárásban jelentősen csökkentek az árak, ám ebben az első pályázaton kért műszaki tartalmat is jelentősen csökkentette az OEP. Így az új receptek papírja vékonyabb lesz a jelenleginél és kevesebb lesz bennük a biztonsági elem, ezáltal könnyebben hamisíthatóak - véli Eőry. Az OEP szerint a második pályázaton az Állami Nyomda által benyújtott vényminták megfelelnek a kívánt műszaki paramétereknek, holott az elsőn még a követelmények mintegy felét nem teljesítették. Akkor a hamisítás elleni védelem érdekében kért feltételek egy részének nem feleltek meg, a kért vörös szín helyett lilás rózsaszínűek voltak, a helyesírási hibák mellett még azonos sorszámú vények is szerepeltek a benyújtott minták között - derül ki a Papíripari Kutatóintézet Kft. vizsgálatából. Sőt, a szakértő akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az Állami Nyomda egyes gépei nem alkalmasak a vények gyártására.

Forrás: Napi Gazdaság
Kulcsszavak: OEP jog Szenzor

MRT Mixer 4.0

A különleges funkciókkal ellátott DJ program 4 hangfájl egyidejű lejátszásának és a köztük lévő hangok átfedésének lehetőségével, különböző hangeffektusokkal, valamint az egyes hangfájlok effektusainak szerkesztésével kiváló választás mixelt dalok készítésére.

2024. május 5. 16:39

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

HR és munkavállalói oldalról is kihívás az anyák foglalkoztatása itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 13:01

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55