Az S&P felminősítette a Deutsche Telekomot és a Matávot

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 4. 10:18
Az utóbbi két évben végrehajtott rendkívül gyors adósságcsökkentés miatt visszaemelte csütörtökön az elsőrendű befektetői szintre a Deutsche Telekom hosszú távú adósságának kockázati besorolását a Standard and Poor's, amely egy külön közzétett későbbi közleményben a német távközlési vállalat magyar stratégiai befektetésének, a Matávnak a felminősítését is bejelentette.
A világ legnagyobb hitelminősítőjének két külön csütörtöki londoni bejelentése szerint a Deutsche Telekom és a Matáv adósi minősítése az eddigi, spekulatív elemeket is tartalmazó közepes befektetői "BBB plusz"-ról egyaránt "A mínusz"-ra javul, ami az elsőrendű befektetői kategória alapfoka.

A Standard and Poor's indoklása szerint a német távközlési piac legnagyobb szolgáltatójának nettó adóssága tavaly az előző évi 46,6 milliárd euróról 35,2 milliárd euróra csökkent. Jóllehet ez az adósságcsökkentési ütem az idén valószínűleg megtorpan, a DT elégséges mértékben javította adósságrátáit, és megfelelően erős szabadkészpénz-képzési teljesítményt nyújtott ahhoz, hogy a most megadott "A mínusz" szintre emelkedjen osztályzata - áll a hitelminősítő csütörtöki londoni közleményében.

A DT felminősítése után néhány órával, csütörtök délután kiadott külön közleményében a Standard and Poor's bejelentette a Matáv felminősítését is, annak megfelelően, hogy a hitelminősítő a magyar távközlési vállalat besorolását korábban is a német anyacégével
együtt mozgatta.

A Matávról szóló bejelentés szerint a DT 52,9 százalékos Matáv-érdekeltsége "különösen erős besorolási kapcsolatot teremt" a két cég között, és a magyar szolgáltató adóskockázati osztályzata mindaddig a Deutsche Telekoméval összhangban fog mozogni, amíg a Matáv a német anyavállalat stratégiai befektetésének tekinthető.

A felminősítés után a német és a magyar távközlési szolgáltató osztályzatának kilátása egyaránt stabil, ami a Standard and Poor's szerint a Deutsche Telekomnak a fő európai piacokon elért szilárd üzleti pozícióját tükrözi.

A Standard and Poor's 2002 áprilisában rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról - a szuverén magyar devizaadósi besorolás szintjéről - a csütörtökig érvényben tartott "BBB plusz"-ra a Matáv adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést.

A Standard and Poor's tavaly március 10-én azonban pozitív figyelőlistára helyezte a DT-t és ugyanakkor a Matávot is, miután a Deutsche Telekom tavalyelőtti utolsó negyedévi és egész évi eredményismertetéséből kitűnt, hogy a német piacvezető telefonszolgáltató 2003. évi szabadkészpénz-képzése 8,3 milliárd euró volt, lényegesen magasabb, mint a hitelminősítő által arra az évre várt 7 milliárd euró.

Ennek révén a DT nettó adóssága már 2003-ban is a vártnál jóval nagyobb mértékben, 46,6 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 61,1 milliárd euróról.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings már csaknem egy éve megelőlegezte a bizalmat a DT-nek: ez a cég tavaly május 10-én emelte vissza az elsőrendű adósi "A mínusz" kategóriába a Deutsche Telekom besorolását az addigi "BBB pluszról", a német telefonszolgáltató erőteljesen javuló adósprofiljára hivatkozva. A Fitch nem tart érvényben külön adósosztályzatot a Matávra.
Kulcsszavak: Matáv Deutsche Telekom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50