Képzeljünk el egy telefont, amely valós időben képes fordítani

Emberibb számítástechnikát szeretne a következő évtizedben az Intel

forrás Prim Online, 2005. március 4. 22:35
Az Intel víziója szerint az elkövetkezendő néhány évben a technológiai fejlesztések által a jövő elektronikai termékeibe belekerül a digitális intelligencia.
A tervek szerint olyan technológiákat mutatnak be, amelyek intuitívabbak, intelligensebbek és emberibbek. Ezáltal az iparág olyan termékeket tud majd bemutatni, melyek egyszerűbben használhatók, hasznosabbak, és nagyobb segítséget nyújtanak a felhasználóknak.

Justin Rattner, az Intel Corporate Technology csoportjának vezetője beszédében elmondta, hogy az emberek úgy szeretnének kölcsönhatásba kerülni a technológiákkal, mint ahogyan más emberekkel. Ez hatalmas igényeket jelent az elektronikai termékek teljesítménye, illetve funkcionalitása terén - újabb és újabb utakra lesz szükség mind a hardverek, mind a szoftverek továbbfejlesztésekor.

Rattner elmondta, hogy az Intel kutatói tanulmányozzák azon feladattípusokat, melyeket a felhasználók az elektronikai eszközök tulajdonságai között szeretnének látni - így használva ezen tudást a hardveres és szoftveres technológiai fejlesztésre. Ez alapul szolgálhat a jövő, még intelligensebb platformjai számára.

Képzeljünk el egy telefont, amely valós időben képes fordítani, így külföldön is egyszerűen beszélhetünk a helyiekkel. Vagy esetleg szeretnénk megtalálni egy képet, amelyen a gyermekünk a házikedvenccel játszik, de az otthoni számítógépen tárolt többezer fotó közül kell kikeresni - mondta Rattner. Ezen feladatok egyszerűnek tűnhetnek, de magas szintű teljesítményt, kifinomultságot és intelligenciát követelnek, mind hardver-, mind szoftverszinten. És ezek ma még nem léteznek. Ahhoz, hogy a termékekben megjelenjenek ezen lehetőségek melyek egyszerűen használhatók, és vonzóak az emberek számára; nekünk, az iparág szereplőinek újra kell gondolnunk a platform-fejlesztésről kialakított megközelítésünket.

Ahogyan a világ a digitális technológia felé mozdul el, egyre átfogóbb és egy hatalmasabb mennyiségű digitális tartalmak (szövegek, állóképek, audió- és videófelvételek) terjednek el egy természetesebb és egyre emberbarátibb interfészekre (beszéd, kézírás, képfelismerés) lesz szükség az elektronikai termékekben.

Folytatódó innováció platform-továbbfejlesztések által

Az Intel már jelenleg is úgy fejleszti ki processzor-architektúráit, hogy a szuperkomputer-szintű teljesítmény felé mozduljanak el; a többmagos processzorok által (amely olyan, mintha többszörös agya lenne a számítógépnek), az egy processzormag helyett amely manapság elterjedt.

Mivel a számítógépek belsejében lévő processzorok, illetve egyéb komponensek teljesítménye nő, szükséges lesz ezen részek közötti adatutak (másnéven buszok ) továbbfejlesztésére is, hiszen egyre nagyobb mennyiségű adatot kell, egyre gyorsabban a komputeren belül mozgatni. A mai adatutak rézből készülnek, amely korlátozást jelent mind mennyiség, mind adattranszfer gyorsasági szinten. Éppen ezért az Intel tovább kutatja a szilíciumos fotonikus technológiát, amely végső soron extrém gyors-sebességű adattovábbítást tesz lehetővé.

Ehhez hasonlóan az Intel kifejleszti saját szoftvereszközeit azért, hogy a szoftveralkalmazásokat még kifinomultabbá tegye, és így a továbbfejlesztett processzorok több feladatot legyenek képesek egyidőben ellátni.

Egy Rattner által idézett példa a virtualizáció volt. Például ha a számítógép egy hardver- vagy szoftverhiba miatt rosszul működik, a virtualizáció által lehetővé válna az információ visszanyerése egy másik hálózatba kötött komputer segítségével.

Az Intel kutatásai elsősorban arra fókuszálnak, hogy a technológiákat mind értékesebbé, mind hasznosabbá tegyük, az emberek számára - mondta Rattner. A bővülő képességek és lehetőségek által a laboratóriumainkban a vállalat platformfókuszával párhuzamosan fejlesztünk. A jelen időszak nagyon izgalmas az Intel kutatóinak életében, hiszen együttműködünk az iparággal a jövő megteremtésében.

Az Intel szorosan együttműködik az iparággal (az OEM-ekkel, a független szoftverdisztribútorokkal (ISV), és a fejlesztőkkel) -, több olyan frontot kialakítva, ahol a számítástechnikai víziót valósággá válthatjuk, illetve egyre hasznosabb termékeket biztosíthatunk a felhasználók számára.
Kulcsszavak: IDF jövő Intel

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50