SAS Credit Risk Management: vezető nemzetközi pénzintézetek megoldása

forrás Prim Online, 2005. március 10. 13:34
Világszerte több mint 20 bank és pénzügyi szolgáltató döntött úgy 2004-ben, hogy a SAS Credit Risk Management hitelkockázat-kezelő és a SAS Credit Scoring for Banking hitelminősítő megoldással biztosítja az új Basel II tőkemegfelelési egyezmény tőketartalékra és kockázatkezelésre vonatkozó követelményeit. A SAS a hitelkockázat-kezelő szoftverek terén is vezető szerepet kíván játszani.

A SAS hitelkockázat-kezelő megoldását többek között az Argenta Spaarbank, az AXA Bank, a Banif Banco, a BNbank, a Deltabank, az Erste Bank, a GMAC-RFC, a Handelsbanken Rahoitus, a HBOS, a Kookmin Bank, a National Australia Bank, a Samlink, a Sampo Bank és a SEB választotta.

A SAS a vállalati szintű kockázatkezelési megoldások vezető szállítójaként nemzetközi befektetési és kockázatkezelési módszerekkel támogatja ügyfeleit a Basel II előírások kielégítésében mind regionális, mind helyi szinten. A pénzügyi intézmények számára a hitelkockázat egyrészt a Basel II szabályozás miatt égető probléma, másrészt azért, mert javítani kívánják üzleti gyakorlatukat a hitelkockázatok kezelése terén. A szervezetek felismerték, hogy a SAS Credit Risk Management megoldás lehetővé teszi a Basel II szerinti szabályozás teljesítését, sőt annál többet is.

A SAS Credit Risk Management új verziója

Mint a SAS Banking Intelligence Solutions megújult része, a SAS Credit Risk Management segíti a bankok tőkeallokációjának javítását, jövedelmezőségük növelését és a részvényesek számára biztosítja a hatékonyabb megtérülést. Az új verzió legfontosabb jellemzői:

Előre konfigurált kalkulációk a szabályozás szerinti tőketartalék kiszámítására, valamint a gazdasági tőke kiszámítására. Az intézmények eszközfajtánként eltérő számítási módszereket alkalmazhatnak, és egyetlen környezetben végezhetik el az összes szükséges számítást. A felhasználók tárolhatják a különböző szabályozási követelmények szerinti preferenciáikat.

Egyedülálló lehetőség a kockázatot csökkentő biztosítékok optimalizálására.

Zökkenőmentesen integrált rendszer, amelyben dinamikusan összekapcsolhatóak a PD és LGD modellek.

Webes kezelőfelület, amely eseti elemzéseket és a riportokban lefúrásokat tesz lehetővé, testre szabható adatokat kínál és közzéteszi a szabályozói jelentéseket.

A SAS Credit Risk Management megoldás része a SAS Risk Dimensions, amelynek új verziója szintén fontos új elemeket kínál. Továbbfejlesztett funkciók támogatják az ügyfelek definiálását és a különböző kockázatcsökkentő technikák kezelését. A Java alapú interfész jobban illeszkedik a kliens/szerver környezetbe, és integrált módon biztosítja a felhasználók és csoportok védelmét. Ezenfelül a megoldás új verziója a SAS Intelligence Platformon fut, amely lehetővé teszi az üzleti adatok elemzését és megosztását az egész vállalatot átfogóan.

"A Basel II megköveteli, hogy az intézmények a korábbinál pontosabban mérjék és kezeljék a hitelkockázatot" - fejtette ki Jeff Hasmann, a SAS nemzetközi hitelkockázati ügyekkel foglalkozó stratégiai tanácsadója. "A követelmény betartásához meg kell vizsgálni és át kell alakítani a hitelkockázati rendszerek adatkezelését, elemzési képességét és jelentéskészítését. A SAS az egyetlen olyan gyártó, amely end-to-end platformon kínál robusztus adatkezelési technológiát, korszerű analitikát és webes jelentéskészítést."


Egyre több pénzügyi intézmény a technológia-szállítók, például a SAS termékeivel elégíti ki az új szabályozási követelményeket és fejleszti üzleti gyakorlatát. Az adatok és a modellek konzisztens kezelése egyrészt szabályozási előírás, másrészt szükséges lépes a hitelkockázatok kezelésének javításához. A SAS kínálta gazdag funkcionalitással az intézmények javíthatják belső ellenőrzésüket, mérhetik és menedzselhetik kockázataikat, valamint audit lehetőséget biztosítanak az adatkezelési és a házon belüli modellezési folyamatokhoz. A SAS Credit Risk Management egyedülálló módon egyetlen megoldásban biztosítja a credit scoring és a fejlett elemzési képességek lehetőségét.

A SAS Credit Risk Management a SAS Risk Intelligence megoldás része, amely a vállalati kockázatkezelés valamennyi aspektusát támogatja. A SAS Risk Intelligence átfogó megoldásokból álló integrált platform, amely átláthatóságot biztosít, csökkenti a hitelek, a piac és a működés teljes kockázatát, valamint lehetővé teszi az előírások szerinti működést. A SAS elismert adatkezelési képességein alapuló SAS Risk Intelligence konszolidált és egymással összefüggő nézetben ábrázolja az összes kockázati és megfelelőségi információt, lehetővé téve a gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb kockázatkezelést. Segítségével nemcsak költségmegtakarítás és kockázatcsökkentés érhető el, hanem az ügyfelek, piacok, értékesítési csatornák, külső cégek és földrajzi területek pontosabb ismerete révén az árbevétel és a tőkehatékonyság is növelhető.

Kulcsszavak: bank SAS

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38