Rendkívüli izgalmak mellett Kovács Zoltánt választották az IVSZ elnökének

forrás Prim Online, 2005. március 17. 17:38
Csütörtök délután késő estébe nyúlóan tartotta az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tisztújító közgyűlését, ahol a tagságnak négy szavazásra volt szüksége, hogy megválassza új elnökét.

Az öt jelölt (Czakó Ferenc, Kovács Zoltán, Laufer Tamás, Vahl Tamás, Vinkovits László) közül az első körben hárman pontozódtak ki, így a szavazás második körébe ketten jutottak. A választók Vahl Tamást (SAP) és Kovács Zoltánt (Kirowski) ítélték legesélyesebbnek az elnöki posztra. A második kör azonban nem várt izgalmakat hozott, ugyanis az összesen beérkezett 109 szavazat alapján Kovács Zoltánra 55, míg ellenfelére 54 szavazat érkezett. Ez ugyan abszolút többség, ám a szavazás mégis érvénytelen lett, mivel az elnöki pozíció elnyeréséhez 50 százalék+1 szavazat szükséges. A szavazást ezért megismételték. A harmadik fordulóban már 123-an adták le voksukat, de hiába, mert az új eredmény (Kovács: 61 szavazat, 49,5 százalék; Vahl: 62 szavazat, 50,41 százalék) is alkalmatlan volt a tisztújításra. A felfokozott izgalmak hatására ekkorra már hangyabolyra hasonlított a közgyűlés. A döntésképtelenséget úgy próbálták leküzdeni, hogy kiküldték a teremből a két jelöltet, majd külön-külön visszahívták őket, s három kérdésre adott válaszuk alapján a választók újragondolva a támogatásukat, ismét szavaztak.

A három kérdés:

1. A jelölt mennyi időt tud az IVSZ-elnöki munkájára fordítani, és hogyan tudja egyeztetni ezt szakmai elfoglaltságával?
2. Mi a véleménye az IT-szakmában elharapódzott korrupcióról, és mit tenne annak visszaszorításáért?
3. Milyen taktikát választana az IVSZ érdekérvényesítésénél: konfrontálódót vagy kooperatívat?

A válaszok után az újabb szavazás Kovács Zoltánt hozta ki győztesnek, a leadott 119 szavazatból 66 szavazatot kapott, ami a teljes leadott szavazatok 55,46 százalékát jelentette.

Kovács Zoltán 1997-ben az első magyar internettanácsadó cég, a Carnation Consulting alapítója és egyik vezetője volt. 1998. augusztus és 1999. december között befektetési szaktanácsadóként dolgozott a budapesti ING Baring Banknál, majd a Société Générale Bank Hungary-nél (a befektetési tanácsadói szolgáltatások regionális kiterjesztésével foglalkozott Bécsben és Londonban). Öt éve vezeti a Kirowski Rt.-t, 2001. óta a cég vezérigazgatójaként. Irányítása alatt a vállalat kisvállalkozásból tőkeerős középvállalattá nőtte ki magát, forgalma 50 millió forintról 1,25 milliárd forintra nőtt. 2002-ben, a legdinamikusabban fejlődő európai vállalkozások "Deloitte European Technology Fast" 500-as listáján a Kirowski Rt. a 25. helyen szerepelt. 2005-ben Kovács Zoltánt a Young Entrepreneurs Organization (YEO) magyarországi tagozatának elnökévé választotta. Rendszeresen tart előadásokat szakkonferenciákon, továbbá az IHM HTEC projekt tanácsadójaként is tevékenykedik. 2004 májusától elnökké választásáig az e-szakcsoport vezetőjeként dolgozott az IVSZ-ben.

"Programom egyik leglényegesebb eleme, hogy a kis- és középvállalatok számára az eddiginél hatékonyabb érdekképviseletet kívánok megvalósítani. Vállalom, hogy hat hónapon belül egy világos és tömör iparági programot készítünk a tagság közreműködésével, azoknak a pontos célkitűzéseknek az alapjául, amellyel megvalósítható egy proaktív lobbytevékenység és közreműködés a szabályozási munkában. Az IVSZ legfontosabb feladatának az informatikai piac bővítésének elősegítését tartom a tagvállalatok sikerének érdekében, valamint a szervezet rangját megerősítő szerepvállalást, aktív kommunikációt az ágazat és a gazdaság jövőjét érintő kérdésekben" - mondta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének új elnöke, aki szerint szervezeti változások is szükségesek annak érdekében, hogy az IVSZ igazi szolgáltató szervezetté válhasson.

A közgyűlés jóval békésebb körülmények között négy jelöltből megválasztotta a négy alelnököt, akik egyúttal a budapesti kkv, vidéki kkv, nagyvállalkozások és multinacionális osztályok korábban megválasztott vezetői lettek: Csáki Zoltán, Vinnai János, Laufer Tamás és Vityi Péter.

A hét elnökségi tagot már egy népesebb mezőnyből, összesen 20 jelöltből kellett kiválasztani a közgyűlésnek. A szavazatok számának sorrendjében az új elnökségi tagok: Kürti Sándor, Vahl Tamás, Szekfű Balázs, Kuthy Attila, Szittya Tamás, Beck György, Keresztesi János.

Az IVSZ március 17-ei tisztújító közgyűlésének két miniszter is vendége volt. Kóka János gazdasági miniszter, az IVSZ volt elnöke - aki ma is a tiszteletbeli elnöki cím birtokosa - szenvedélyes hangú és nagyon nyílt beszédben elemezte a gazdaság és benne az ICT iparág helyzetét, lehetőségeit, illetve a feladatokat. Elmondta, hogy az államháztartás nagy kihívásokkal küzd, hiszen a kiadásai magasak, az ország adórendszere inkább visszatartó, mint előrevivő, a foglalkoztatási szint alacsony, a kutatás-fejlesztésre fordítható erőforrás csekély, s a korábban egyik legnagyobb erényünknek számító felsőoktatás színvonala is jelentősen romlott. A legnagyobb feladatként Kóka János a gazdaságnak a politika csapdájából való kiszabadítását jelölte meg, el kell érni végre, hogy a populista, osztogató, álgazdasági üzenetek helyett az ország versenyképességének növelése legyen a fő üzenet. A jelenlegi kormányzat hátralévő bő egy évében az a cél, hogy Magyarország a versenyképességi rangsorban 10 helyet lépjen előre, az állam beavatkozó szerepe ne lépjen túl az egészséges mértéken, s a fejlesztési irányokat a gazdaság önszabályozó módon határozza meg.

Kovács Kálmán informatikai miniszter a közgyűlést köszöntő beszédében nagyon pozitívan ítélte meg, hogy minden eddiginél több jelölt és nagyobb érdeklődés jellemezte az IVSZ tisztújítását. A valódi verseny jelzi, hogy az IVSZ rangja, súlya nőtt, a vezetői pozícióknak igazi presztízse van, s a szervezet komoly szerepet vállalhat az ország versenyképességi koncepciójának kidolgozásában, az ICT iparágban rejlő gazdasági erők tudatosításában.

Kulcsszavak: IVSZ CIO

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50