Fujitsu Siemens Computers: Primequest; felső vezetők találkozója Budapesten

Kovács Attila, 2005. április 6. 16:00
Joseph Reger, a Fujitsu Siemens Computers technológiai és stratégiai vezérigazgatója mai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy április 7-én és 8-án a magyar fővárosban tartják a vállalat Senior Management Meetingjét, illetve röviden jellemezte a tegnap bejelentett, Linuxot és MS-Windowst egyaránt futtatni képes, nagy megbízhatóságú Primequest adatközpontszervert.
A kétnapos budapesti megbeszélésen, amelyen a kontinens vezető számítógépgyártójának 180 legmagasabb beosztású vezetője vesz részt, a fókuszban a most befejezett üzleti év értékelése (2004-ben 6 milliárd eurós árbevétel) és az április 1-jével indult 2005-ös új pénzügyi év legfontosabb célkitűzéseinek megvitatása mellett az új számítógépcsalád is terítékre kerül.

A Fujitsu Siemens Computers április 5-én bejelentette az Intel Itanium 2 processzorokkal működő, új felső kategóriás Primequest szervercsaládját. Az új szerverek rugalmasan ötvözik az adatközpontrendszerek hibatűrési képességét a Linuxot és/vagy Microsoft Windows Server 2003-at futtató szabványos ipari környezetekben. Megoldást leginkább azoknak a szervezeteknek jelentenek, amelyek üzletmenet-folytonosságuk veszélyeztetése nélkül szeretnék élvezni az ipari szabványos megoldások előnyeit és rugalmasságát. A bejelentéssel kapcsolatban kérdésemre Reger úr a következő kiegészítő tájékoztatást adta:

  • Az új szerverek SuSe /Enterprise Edition 9.0 és attól felfelé, valamint RedHat 4-es verziót támogatják.
  • Kompetetív előnyük, hogy 32 processzorig építhetők ki (hasonló kiépítés csak a Unisys ES 7000-nél).
  • Jelenleg egymagosak a processzorok, másfél éven belül 4 magos 32 processzoros kiépítés (128-nak felel meg) várható.
  • A kommunikáció támogatását saját fejlesztésű lapkakészlettel oldják meg.
  • A be-kimenő eszközök duplikálva, illetve tükrözve vannak.
  • A tesztelés Japánban történt, az első szállítások Magyarországra ez év őszén várhatók.
  • Induláskor néhány száz Linux alkalmazás áll majd a felhasználók rendelkezésére.
  • A Primequest hozzáférhetősége sokkal nagyobb, mint az eddigi gépeké.

A Primequest további jellemzői a bejelentés szerint: A szerverek a nagy rendelkezésre állást, stabil teljesítményt, magas szintű rugalmasságot és optimális erőforrás-kihasználást igénylő üzletileg kritikus alkalmazások futtatására használhatók. Tipikus alkalmazási területeik közé tartoznak a kiterjedt adatbázisrendszerek és az online tranzakció-feldolgozási környezetek. A hibatűrő képességű Primequest szerverarchitektúra nyolc, egymástól független és hardveresen elszigetelt, nagy megbízhatóságú partíciót tartalmaz (mindegyik teljesen különálló "szerverként" működik a gépen belül).

A Primequest szerverek felhasználói Microsoft Windows és Linux operációs rendszer alatt egyaránt futtathatják üzletileg kritikus alkalmazásaikat. Az új szervercsalád lapkakészlete a System Mirror és a Flexible I/O (FIO) technológiával gondoskodik a maximális egyrendszeres rendelkezésre állásról. A kettős szinkron rendszerarchitektúrával támogatott System Mirror technológia révén a memóriamodulok és a crossbar interconnect egységek duplex üzemmódban is működhetnek, és rendszerleállás nélkül képesek elszigetelni a hibákat. Az FIO lehetővé teszi az I/O erőforrások igény szerinti átcsoportosítását a megfelelő processzorokhoz. Így az I/O működés a nélkül tud valós időben igazodni a teljesítményszükségletekhez, hogy ezzel fennakadást okozna az üzleti folyamatokban. Az FIO jelentősen mérsékli a karbantartási leállások idejét a jelenlegi ipari szabványokhoz képest.

A Primequest szerverek tovább bővítik a Fujitsu Siemens Computers eddig SPARC 64 V processzorral és Solaris operációs rendszerrel dolgozó Primepower és ipari szabványos Primergy szerverekből álló portfólióját. Az új szerverek különösen azoknak jelenthetnek megoldást, akik szeretnék meghonosítani kritikus infrastruktúrájukban a Linux, Windows és Itanium technológiákra épülő, nyílt ipari szabványos működést.
Kulcsszavak: szerver Fujitsu Siemens

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55