Európai digitális könyvtár 6 Eu-állam támogatásával

Genda Csongor Zoltán, 2005. május 2. 18:55
A nagy európai digitális könyvtár gondolata egyre több követőre talál. Franciaország után ezennel Németország, és négy másik Eu-állam kötelezte el magát a projekt mellett.
Az államok összefogása válasz a Google korábbi bejelentésére, miszerint elérhetővé akarják tenni az angol-szász irodalmat az interneten. A projekttel szeretnék elérni azt, hogy egy csokorba fogják az európai könyvtárak kulturális, tudományos hagyatékait, és mindenki számára elérhetővé tegyék azokat az interneten.

Az ötlet Jacques Chirac Franciaország elnökének fejében született meg, aki időközben támogatókat toborzott. A francia elnök terve cselekvésre késztette a németeket, lengyeleket, olaszokat, spanyolokat és magyarokat is, akik minden lehetséges módon támogatják majd a projekt sikeres kivitelezését. Mindenekelőtt Franciaországban félnek a legjobban a Google-től, mert úgy vélik, hogy így saját nemzeti kulturájuk vész majd feledésbe.

A világszerte ismert Google kereső az évet azzal kezdte, hogy elkezdte az angol irodalom nagyméretű digitalizálását, és ezáltal a felhasználók több millió oldalnyi angol nyelvű szöveghez férhetnek hozzá. Mivel a Google más kultúrák irodalmát nem tervezte feldolgozni, így elkerülvén a kulturális egyensúly felborulását, az Eu-államok maguk vették kezükbe az ügyet.

A Francia Nemzeti Könyvtár igazgatója Jean-Noël a "Le Monde"-ban azt nyilatkozta, hogy a gondolkodó Európa vége közeleg, mivel a domináns Amerika ráerőszakolja más nemzetekre saját nyelvét, kultúráját. Szerinte a Google akciója révén az ifjú internetesek arra a téves következtetésre fognak jutni, hogy csakis angol nyelven íródott könyvek léteznek, és csak elvétve bukkannak anyanyelvük ékes büszkeségeire. 19 nemzeti könyvtár is támogatja az európai digitalizáló projektet. Remélhetőleg a kezdeményezés nagy sikereket fog elérni, és elérhetjük majd az interneten az angol irodalom mellett saját becses irományainkat is.
Kulcsszavak: könyvtár EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50