Nagyok a programszabadalmazás költségei a kis cégek számára

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 13. 12:05
Ellentétben a nagy cégekkel, a kis- és közepes vállalkozások nehezen viselik el a számítógépprogramok szabadalmaztatásának költségeit az Európai Unióban, állapította meg Herczog Edit (MSZP) EP-képviselő azt követően, hogy Strasbourgban a témában tartott ülést az általa kezdeményezett pártközi EP-csoport, amely a kis- és közepes vállalkozások problémáival foglalkozik.
Az úgynevezett intergroup ezúttal a programszabadalomról szóló jogszabály második olvasata kapcsán vitatta meg, hogy az új irányelv milyen hatással lesz a figyelmének középpontjában álló cégcsoportra. Az EU tagországai márciusban jóváhagyták a szóban forgó jogszabálytervezetet, de annak életbe lépéséhez még az Európai Parlament - e kérdésben nem könnyen megszerezhetőnek tűnő - jóváhagyására is szükség van. Az irányelvben egészen pontosan a "számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok" szabadalmaztathatóságáról van szó, és a korábbi viták során a parlament inkább arra hajlott, hogy minél több számítástechnikai
újítás a lehető legszélesebb körben, akár szabadon hozzáférhető legyen, szemben a szóban forgó programok széles körének szabadalmaztatási kötelezettségét sürgető véleményekkel.

A strasbourgi találkozó után kiadott közleményében Herczog Edit - a csoport alelnöke - megállapította: örvendetes volt, hogy közel félszáz európai között számos magyar kis- és közepes vállalkozás küldte el képviselőjét. - Ez azt mutatja, hogy kezdeményezésünk hasznos és idővel eredményes is lesz - tette hozzá.

- Európa küzd szellemi termékeinek védelméért, hogy megőrizze pozícióit a globális nemzetközi versenyben. Ugyanakkor igen fontos, hogy ezzel az igyekezetünkkel ne sújtsuk saját kis- és középvállalkozásainkat, mert a helyes elvek szolgálatában sem lehet célunk a kicsik tönkretétele - hangsúlyozta Herczog Edit.

A márciusban alakult pártközi csoport valószínűleg a legnépesebb ilyen típusú fórum az EP-ben, több mint száz tagja között valamennyi frakció képviselteti magát.

- Az Európai Unió területén 25 millió kis- és középvállalkozás fejt ki tevékenységet, ők foglalkoztatják a munkaerő kétharmadát és produkálják a bruttó európai össztermék egyharmadát. A közép- és kelet-európai országokban dolgozó vállalkozások 90 százaléka ebbe a kategóriába számít uniós mérce szerint - mondta Herczog Edit még az alakuló ülés kapcsán az MTI-nek. Kifejtette, hogy e vállalati réteg fő gondja a tőkeszegénység, a mobilitás és az információ hiánya. A kis- és közepes vállalatoknak azért is szükségük van ilyen típusú
pártfogásra, mert - különösen a kelet-európai vállalkozók - nehezebben jutnak el Brüsszelbe, mint a nagy cégek, amelyek többnyire saját lobbiirodával rendelkeznek az EU székhelyén.
Kulcsszavak: EU szabadalom

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50