Belvízi hajózás európai információs rendszerének előkészítése

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 9. 09:12
A belvízi hajózás európai információs rendszerének előkészítésével foglalkozó "Compris" nemzetközi kutatási projekt eredményeit kedden mutatták be Budapesten.
Pál Ernő, a Közlekedéstudományi Intézet fejlesztési irodavezetője, a Compris projekt magyarországi koordinátora az MTI-nek elmondta: a Compris az EU 5-ös K+F keretprogramja keretében 11 ország 44 intézményének közreműködésével folytatott, a belvízi közlekedés egységes európai információs rendszerének megteremtésére irányuló kutatási projekt.

A 2002 őszén indult programra az EU 5 millió eurót biztosított, amelyet a részt vevő 11 ország 44 intézménye ugyanekkora összeggel pótolt ki, amiből a magyar hozzájárulás 300 ezer eurót tett ki.

Utalt arra, hogy a belvízi hajózással foglalkozó Páneurópai Miniszteri Konferencia Rotterdamban 2001. szeptember 6-án nyilatkozatot adott ki, amelyben az érintett kormányokat felkérték egy 2005-re megvalósuló páneurópai Folyami Információs Rendszer
(RIS) létrehozására.

Az Európai Unió, az ENSZ-EGB, a Rajnai Központi Bizottság és a Duna Bizottság támogatásával kidolgozott információs rendszer hozzájárul a biztonságosabb és hatékonyabb belvízi szállításhoz.

"A Compris projekt utolsó évének kiemelten fontos feladata a részt vevő partnerek közreműködésével kifejlesztett AIS (Automatikus Hajóazonosító Rendszer - Automatic Identification System) és az ERI (Nemzetközi Elektronikus Jelentés - Electronic Reporting
International) módszereinek, valamint a távoktatás fedélzeti alkalmazásának a magyar Duna-szakaszon történő bemutatása" - emelte ki Pál Ernő.

Kifejtette: az Európai Parlament támogatja az egységes európai folyami információs rendszer kiépítését, amelynek célja a hatékony és környezetbarát vízi közlekedés feltételeinek megteremtése, emellett számos gazdasági és környezeti előnyt biztosít a belvízi hajózási szektornak.

A rendszer képes lesz azonnali elektronikus tájékoztatást adni a folyami közlekedés részvevőinek az adott vízi jármű közvetlen környezetének aktuális hajózhatósági feltételeiről. E mellett pontosan beméri egy-egy hajó helyzetét az információs központok műholdas rendszerének segítségével, növelve ezzel a biztonságot.

A már létező RIS útmutatások alapján Magyarország részéről a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület vesz részt a munkában: a Dunai Információs és Segélyhívó Rendszert illeszti az egységes szolgáltatások sorába.
Kulcsszavak: közigazgatás EU

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55