GSM az Antarktiszon

Genda Csongor Zoltán, 2005. június 14. 21:02
A Casey-ben élő ausztráliai tudósok üzembe helyezték az első antarktiszi GSM-bázist, amely műholdon keresztül kommunikál az Australian Antarctic Division központtal. A hatodik kontinensen évtizedek óta élnek tudósok, akik ezután itt is használhatják GSM-telefonjaikat.
Az Antarktisz-projekttel azt akarták demonstrálni, hogy bármely távoli településen, melynek alig van 100 lakosa, érdemes kiépíteni a GSM-hálózatot, mert ez is jövedelmező lehet. Caseyben évtizedek óta csak kutatók élnek, és a település lakosainak a száma nem haladja meg a 70 személyt. Az antarktiszi GSM-bázis az Altobridge vállalat nanoBTS technológiáján alapszik, mivel az említett társaság nagy tapasztalattal rendelkezik a távoli településeken történő GSM-installáció területén. A bázist nem régen helyezték üzembe a tudósok, de bíznak benne, hogy az Altobridge-alkotóelemek bírják majd a mostoha körülményeket.

Múlt év novemberétől ez év januárjáig egy Landroverre szerelt nanoBTS volt üzemben. A bázis kiépítése azonban lehetővé tette a kommunikációt azon britekkel, akik átsielték az Antarktiszt, s nem utolsó sorban az ott élők a világ bármely részére telefonálhatnak.
Kulcsszavak: tudomány GSM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59