Tovább nő a kereslet az internet és a mobiltelefon iránt

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 12. 09:50
A második negyedévben a távközlési és az internet szolgáltatások iránti kereslet bővülése változatlanul tartott, ezen belül a mobiltelefonok használata folyamatosan előre tört a vezetékessel szemben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Az idén a második negyedévben a mobil-előfizetések száma 123 ezerrel bővült, s a negyedév végén túllépte a 8,9 milliót.

Az előző év azonos időpontjához képest a mobil-előfizetői állomány 738 ezerrel, 9 százalékkal lett nagyobb. A növekedés éves
üteme, a piac lassú telítődése miatt, mérséklődik - közölte a KSH.

A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 88,4 volt.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 17 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre a második negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 263 percnyi beszélgetés jutott, s egy hívás átlagosan 1,5 percig tartott. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest az átlagos beszédidő növekedett.

Az idén az év első negyedévben a mobil-előfizetések száma 95 ezerrel, 1,1 százalékkal bővült, túllépte a 8,8 milliót.

Az előzetes adatok szerint június végén 3,5 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 83 ezerrel kevesebb, mint 2004 azonos
időpontjában és 28 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén.

A vizsgált időszak végén a 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 34,8 volt, kevesebb, mint az egy évvel korábbi 35,6.

Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 7 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A kezdeményezett hívások időtartama ennél kisebb ütemben mérséklődött.

Az egy vezetékes vonalra jutó hívások időtartama 721 perc volt, ami majdnem megegyezik az előző év azonos időszakára jellemző adattal. Az internethívások száma 27 százalékkal, az időtartama pedig 25 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 2,6 perc, internethívásokkal együtt 3,2 perc volt.

Az első negyedévben 3,5 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben. A negyedév során közel 38 ezerrel csökkent a vezetékes
fővonalak, ezen belül közel 7.500-zal az ISDN csatornák száma.

Tavaly a második negyedévben a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladta 8,2 milliót és 3,6 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben.

A második negyedévben az internetszolgáltatók száma 195 volt, 107-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, mivel az előfizetések 90 százalékát 19 cég mondhatja magáénak.

A KSH szerint az internet előfizetések száma 2005 második negyedévének végére megközelítette a 784 ezret, ami 20 százalékkal
több az egy évvel korábbinál.

Az internet-előfizetők körében jelentős szerkezeti átalakulás történik: a második negyedévben először haladta meg az xDSL
előfizetések száma a kapcsolt vonali (modemes, dial up) előfizetésekét.

Az összes előfizetésen belül 2004 második negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az év második negyedévében meghaladta a 14,5 milliárd forintot, ami 33
százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Kulcsszavak: mobil vezetékes KSH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14