Új elektronikai rendszer a budapest-hegyeshalmi vasútvonalon

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 23. 09:21
Fokozza a vasúti közlekedés biztonságát az a magas színvonalú elektronikai rendszer, amelyet a Budapest-Bécs közötti vasútvonalon építettek ki - mondta Dióssy Gábor, a gazdasági tárca politikai államtitkára a csütörtöki bemutató alkalmából Mosonmagyaróváron.
A Budapest-Hegyeshalom közötti szakaszon ennek eredményeként lehetőség nyílik a pályára vonatkozó adatok, a pálya menti jelzőberendezések információi eljussanak a mozdonyvezetőhöz. A mozdonyon felszerelt berendezések a pályáról veszik a jeleket, amelyek a mozdonyvezetőt "figyelmeztetik" egyebek között a lassításra, a fékezésre, "biztatják" a gyorsításra.

Az ETCS-rendszer - magyarul egységes európai vonatbefolyásoló rendszer - fő jellemzője, hogy komplexen kezeli a pálya és a jármű kapcsolatát, lehetővé teszi, hogy a szerelvények óránként 140-160 kilométeres sebességgel közlekedjenek.

Mosóczi László, a MÁV Rt. pályavasúti üzletágának főigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a Budapest-Bécs közötti vasútvonal magyar szakaszán a 2003-ban megkezdett beruházás 12,5 millió euróba - 3,5 milliárd forintba - került. Az összeg 50 százalékát az unió ISPA forrásából fedezték, további 40 százalékot EIB-hitelből, a maradék 10 százalékot az állami költségvetésből finanszírozták. A MÁV által 2002-ben kiírt kivitelezési tendert az Alcatel Austria AG nyerte meg. A főigazgató hangoztatta: a bemutató bizonyította, hogy a rendszer működőképes. Üzembe helyezésére a megfelelő hatósági eljárásokat követően legkésőbb jövő tavasszal kerül sor.

A határon átnyúló ETCS típusú vonatbiztosítási rendszer avatásán részt vett Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedési biztosa és Hubert Gorbach osztrák közlekedési miniszter.

Kulcsszavak: security utazás

Internet-szolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36