IDC-roadshow: fókuszban az üzleti intelligencia

Kovács Attila, 2005. szeptember 27. 14:15
„Pontos adatok, jó döntések” mottóval, szeptember 27-én Budapesten szervezett félnapos konferenciát az üzleti intelligencia témában az IDC. A hét előadást és egy kerekasztal-beszélgetést magába foglaló rendezvényen a 145 regisztrált résztvevő háromnegyede jelent meg.
Az előadások előtt bejelentésre került, hogy Tom Schwieters, az IDC Magyarország ügyvezetőjét az IDC regionális vezetőjévé nevezték ki, helyébe október 1-jével Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország kutatásvezetője kerül.

A konferencia előadásain a Cognoson kívül ezúttal hiányozott több, a témában vezető cég (Oracle, SAS, SAP), a hangsúly ezúttal inkább a tanácsadó cégek és az alkalmazók tapasztalataira esett.

Komáromi Zoltán „Teremtsük meg a 21. század tudásalapú munkahelyét” címmel tartott megnyitó előadást. Ebben többek között megemlítette, hogy az üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) megoldások telepítése, üzembe állítása és hasznosítása egyaránt számos nehézséget tartogat. A BI bevetésére készülő szervezeteknek többféle akadállyal meg kell küzdeniük:

- a manuális adatfeldolgozás hátráltatja a BI megoldások teljes körű bevezetését;
- a vezetők nem részesültek megfelelő oktatásban arra vonatkozóan, hogyan nyerhetik ki a rendszerből a szükséges információkat;
- a termékek, a folyamatok és a HR adatait nem integrálták;
- a manuális elemzések fontossága visszafogja a BI alkalmazását;
- a dolgozók nem használják illetve frissítik a rendszert.

E problémák kezeléséhez a BI alkalmazások beszerzésekor ki kell dolgozni a rendszer folyamatos továbbfejlesztésének stratégiáját. A dolgozók oktatása és a BI-rendszerek használatát ösztönző programok lebonyolítása csak akkor térül meg, ha a rendszerinfrastruktúra megfelelő adatmegosztást és adattárházas működést biztosít.

Komáromi adatokkal is szolgált a hazai BI/analitikai piac alakulásáról: 2004-ben 27 %-kal nőttek az eladások és meghaladták a 14 millió USD-t. Jelenleg az adattárházakra fókuszál leginkább a puac, de a jövőben az analitikai megoldások is jellemzőek lehetnek. A top szoftver szállítók 80 %-os részesedéssel rendelkeznek a piaci szegmensben, ahol a meghatározó vertikális piacok a bank, biztosítás és távközlés, ugyanakkor feljövőben van a kormányzat és a gyártóipar.

Zoran Puskovic, a cég kelet-európai régióért felelő vezetője mutatta be a legújabb változatú, Cognos 8 üzleti intelligencia programcsomagot. A BI-szoftver jellemzői: egyszerű, teljes, kipróbált, webes interfészt tartalmaz, bármilyen adatforrás kombinációját (pl. OLAP és relációs) is ellátja, elrejti a komplexitást a felhasználók elől, továbbá konzisztenciát és integritást biztosít – mondta Puskovic.

A konferencia további előadásainak a témái a következők voltak: az üzleti intelligencia gyorsabb elérhetősége, a svéd Epicor-Scala tapasztalatai, ÁFSz modernizációja adattárház bevezetésével, Business Objects és GE Consumer & Industrial EMEA tapasztalatok, MicroStrategy az Alpine Elektronikai Ipari Kft-nél.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14