Online könyvtárat hoz létre a Yahoo is

Genda Csongor Zoltán, 2005. október 3. 19:02
A Yahoo kereső-szolgáltató az Internet Archive-al és több más partnerével közösen egy online-könyvtár létrehozását tervezi, mintegy konkurenciát teremtve a Google-nek.
Az Open Content Alliance (OCA) névre keresztelt projekt keretein belül könyvek, akadémiai dolgozatok, különböző kéziratok digitális verzióit, videó- és hanganyagokat fognak majd elérhetővé tenni az internetfelhasználók számára. Brewster Kahle, az Internet Archive (www.archive.org) alapítója elmondta, hogy jelen esetben egy olyan internetes könyvtárról van szó, amelyhez nem csak a Yahoo, hanem más keresőprogramok felhasználói is hozzáférhetnek majd valamint ingyenesen letölthetőek lesznek az anyagok PDA-kra és iPod-okra is.

A projektben résztvevő felek azonban ügyelnek arra, hogy elkerüljék az esetleges jogsértéseket - mely problémával jelenleg a Google küszködik - és csakis az olyan művek digitalizálását vállalják, melyek már nem állnak szerzői jogvédelem alatt. Ezen kívül azonban az aktuális irományok szerzőivel is megállapodik majd a Yahoo, hogy ezek műveit is elérhetővé tehessék az internetezők számára.

A szkenneléshez szükséges technológiát a Hewlet Packard biztosítja majd, míg az Adobe pedig engedélyezi az általuk fejlesztett Adobe illetve Photoshop szoftverek használatát. A digitális könyvtárban majdan fellelhető tartalmakat a kaliforniai és torontói egyetemek, az Európai Archívum, az Angol Nemzeti Archívum valamint az O'Reilly kiadó fogják biztosítani.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50