IBM: új tanácsadó szolgáltatás munkaadóknak

forrás Prim Online, 2005. október 8. 11:34
Az IBM új tanácsadó szolgáltatással áll rendelkezésére azoknak a szervezeteknek, amelyek fel kívánnak készülni a szakképzettséggel és tudással rendelkező munkaerő lehetséges elvesztésére, mivel a baby boomos generáció elérkezett a hagyományos nyugdíjkorhatárhoz.
A szolgáltatásban benne foglaltatik, hogy a cégeket fejlett analitikára, stratégiákra és módszerekre épülő diagnosztikai eszközökkel látják el, hogy könnyebben megérthessék a real-time munkavállalói bázist, megtarthassák munkaerőiket, a szaktudást továbbadhassák és átalakíthassák az üzlet menetének folyamatát, így megküzdhetneknek a bekövetkezett demográfiai változással és a jelentős szakképzettségbeli eltolódásokkal.

"A 21. század egyik legjelentősebb társadalmi és üzleti problémája a lakosság elöregedése lesz. A cégeknek világszerte szembe kell nézniük ezzel és meg kell vizsgálniuk, hogy ez a szakképzettség és a fejlődés szempontjából számukra mit jelent" - mondta Mary Sue Rogers, aki az IBM Üzleti Tanácsadói Szolgáltató cégének emberi erőforrással foglalkozó csoportját vezeti. "A kor előrehaladtával bekövetkező változások mértéke befolyásolja azt, ahogy a munkafolyamatok és a tudás cégen belül fejlődik. Sok cég kihasználja ezt a lehetőséget, hogy globális szinten értékelje a munkavállalói bázist, átgondolja a belső szaktudásra vonatkozó kezelési módokat, optimalizálja a nem gépesített munkafolyamatokat és megvizsgáljon egy globálisabb, integrált üzleti modellt."

Ezek az új tanácsadó szolgáltatások egy olyan időszakban indulnak be, amikor a munkaerői bázis elöregedése tapasztalható világszerte. Vegyük például az Európai Unió országait, ahol az idősebb munkaerő létszáma (50-64 évesig) 25%-kal nő, míg a fiatalabb munkaerőé (20-29 évesig) az elkövetkezendő két évtizedben 20%-kal csökken majd. Amerikában pedig 2010-re a 45-54 éves munkaerőlétszám 21%-kal nő, az 55-64 éveseknél ez a szám 52 százalékkal emelkedik, miközben a 35-44 éves korosztály esetében 10%-os csökkenés tapasztalható. Amikor ezek a munkavállalók elérik a nyugdíjkorhatárt, a cégeknél fennáll annak a kockázata, hogy fontos szaktudással rendelkező munkaerőt veszítenek el, és ugyanakkor a versenyképességük által szerzett előnyük sem marad a régi. Tovább súlyosbítja a problémát az, hogy sok cégnél nem látják világosan, mely területeken lévő szaktudást veszíthetik el a nyugdíjazáskor.

Az IBM tanácsadói, kulturális antropológusai, kutatói és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberei abban nyújtanak segítséget a cégeknek, hogy azok mélyrehatóan elemezzék és megértsék saját munkaerőbázisuk elöregedésének hatásait, valamint olyan stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek alkalmazása által továbbra is a globalizált gazdaság versenyképes tagjai maradhatnak, mert tudásrendszerüket és üzletmenetüket megfelelően átalakították. A szolgáltatások segítségével a vállalatok a munkaerő szakképzését jobban megoldják, az idősebb munkaerő produktivitását és munkavállalási lehetőségeit javítják és nyílt szabványokra épülő, új üzleti folyamatok kialakításával betöltik a nyugdíjazások által hagyott űrt, így sok csoport számára változást idéznek elő a munka jellegét illetően.

Az ajánlat magában foglalja az IBM részletes üzleti tanácsadását, kutatásait és technológiai jellegű szaktudását is.

Analitika: A munkaerővel kapcsolatos információk feltárásának megértése.

Megfelelően kialakított módszertan és elemző eszközök ötvözetének segítségével dolgozzák ki a munkaerő szaktudására vonatkozó értékelési információkat, amelyek a vállalat számára életbevágóan fontosak, valamint a nyugdíjazások hatására kialakuló veszteségek kockázatának felmérését is. Ezeknek az eredményét helyzetmegkönnyítő stratégiák és tervek kidolgozására, a kor előrehaladtával okozott változások hatásainak kiküszöbölésére, valamint üzleti akcióterv készítésére használják fel.

Az eszközök közé tartoznak: Az idősebb munkaerő - diagnosztika, komponens üzleti modell, tanulási felzárkózás és tanulási hatékonyság mérése, teljesítménymérés elemzése, tehetségmenedzselés és utánpótlás, munkaerő-fejlesztési modell.

Hozzáférhetőség: Idősebb dolgozók produktivitásának fenntartása.

Az IBM termékek készítése során, amelyeket a fogyatékossággal élők számára is elérhetővé tettek - beleértve a szoftvereket, hardvereket és a különböző szolgáltatásokat - és az egyes technológiák fejlesztése során felhalmozott tapasztalatok alapján az IBM kutatócsoportja ezeket a megoldásokat most az idősebb korosztályhoz tartozó munkavállalókra is alkalmazza.

Ezek az eszközök lehetővé teszik az előrelátó, de valamely érzékszervük vagy a kezük használatát mellőzni kényszerülő idősebb munkavállalók számára, hogy a komputertechnológia segítségével a nyugdíjkorhatár elérése után is produktívak maradhassanak.

Szaktudás: Az idősebb munkavállalók megtartására és a következő generáció szakképzésére irányuló programok.

Egy sorozat nem szabványos és innovációs munkatervprogram, amely a menedzsereket abban segíti, hogy a megfelelő kultúrát és légkört alakíthassák ki, így az idősebb munkavállalók nem vándorolnak el és a nyugdíjkorhatár elérése után továbbra is motiváltak, akiknek a szaktudására építeni lehet, hogy a következő generáció munkavállalóit kiképezzék.

A módszerek közé tartoznak: munkavállalók tanácskozásai (Employee Jams), tudás átadása (Knowledge Capture and Sharing Services), menedzsment fejlesztési szolgáltatás (MDS), munkahelyi alkalmazottak portálja (On Demand Workplace Employee Portals), tudományok, menedzsment és tervezés szolgálat (SSME - Services Sciences, Management and Engineering), társadalmi hálózatelemzés (Social Network Analysis), üzleti transzformációs erőforrás-kihelyezés megtanulása (Learning Business Transformation Outsourcing), stratégiai és kulturális változás és munkaerő-fejlesztési megoldások (Strategic and Cultural Change and Workforce Development Solutions - WDS).

Átalakítás: A munka jellegének megváltoztatására irányuló folyamatok.


Olyan szolgáltatások, amelyek segítségével a cégek megismerhetik az üzlet jelenlegi és jövőbeli folyamatait, valamint a "munka" fejlődése által bekövetkezett humán, technológiai és stratégiai elemeket is, amelyek jelentős mértékben kihatnak a vállalatok produktivitására. Továbbá olyan megoldások, amelyek a nyugdíjasok helyett alkalmazott új munkaerő szakképzésénél a munka folyamatát megváltoztatják, hogy az költséghatékony legyen és ne menjen a versenyképesség rovására.

Ajánlatok: üzleti teljesítmény menedzsment (Business Performance Management), üzleti transzformációs erőforrás-kihelyezés (Business Transformation Outsourcing) és stratégiai erőforrás-kihelyezés (Strategic Outsourcing).

Ezenfelül az IBM több partnert is keres, hogy a lehető legjobb megoldásokkal tudjon szolgálni a www.ibm.com/partnerworld ügyfeleinek kiszolgálásakor. Az egyik ilyen partner a Cognos. Az IBM és a Cognos célja, hogy az ügyfeleket állandó munkaerő-elemző képességgel lássák el - beleértve a munkaerőbázis öregedésének és az átmeneti folyamatoknak az ellenőrzését is -, mivel így fel tudnak készülni a munkaerőbázis összetételének, a nyugdíjasok számának vagy a karriervonalak változásának eshetőségeire. Ez a technológia segít az olyan kezdeményezések és programok ellenőrzésében, amelyeket az idősebb munkavállalók szaktudása terén lévő hiányosságok és a számukra egyéb kihívásokat jelentő feladatok kezelésére fejlesztettek ki.
Kulcsszavak: IBM munkaerő

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36