Új német gyárával tör az Intel pozícióira az AMD

Kiss Ádám Zoltán, 2005. október 14. 18:55
Az Advanced Micro Devices ma avatta fel legújabb technológiát felvonultató gyárát Németországban, melynek egyik fő célja, hogy megingassa az Intel túlsúlyát a processzorpiacon.
Az AMD hivatalos célkitűzése a piac 30 százalékának megszerzése, ehhez nyújthat segítséget a már meglevő üzemek közelében, Drezdában megnyílt 13400 négyzetméteres üzem. Mivel az új üzem mellett az AMD a Chartered Semiconductor-ral is szövetségben áll, a vállat 2008-ra képessé válik akár évi 100 millió processzor legyártására, mondta Daryl Ostrander, a cég logisztikai, gyártási és technológiai elnökhelyettese. A Fab 36 néven futó új gyár azért is fontos, mert hatalmas gyártókapacitás szükséges ahhoz, hogy az AMD a PC-piac minden szegmensében egyszerre jelen tudjon lenni. A gyártás annak ellenére létfontosságú, hogy a chip-tervezők szokták learatni a babérokat. A bérmunkában végeztetett gyártás sokszor késedelmes szállításokat eredményez, míg akár egy kis változtatás is drámai különbséget jelenthet. Még az elmúlt évtizedben például az AMD egyik processzorcsaládjának áramkörei elkezdtek leválni a hordozófelületről. Mikor megvizsgálták az esetet, kiderült, hogy az egyik beszállító megváltozása miatt egy elvben azonos kémiai anyagot kaptak, mely a valóságban egyetlen atommal többet tartalmazott az addig használtnál, az eredmény drámai volt. A gyártáson tehát nagyon sok minden múlik, hibák sorát az Intel részéről is felemlegethetnénk. A ma felavatott németországi Fab 36 üzem körülbelül 1000 főt fog foglalkoztatni.

Kulcsszavak: processzor AMD

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38