HUMANsoft: informatikai fejlesztés a homokháti önkormányzatoknál

forrás Prim Online, 2005. december 5. 12:51
A mórahalmi székhelyű Homokháti Kistérség a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében a szolgáltató önkormányzat, az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztése (GVOP 4.3.1) program keretében elnyert EU-s forrásból 2006-tól e-közigazgatási rendszer bevezetését tervezi, a program ezen kívül a térség turisztikai ismertségének növelését is szolgálja. A közel 600 milliós projekt megvalósításra kiírt pályázatot a HUMANsoft Kft. nyerte el.
Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása 9 település - Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés és Zákányszék - összefogásával jött létre. A Társaság egyik legfontosabb célja, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a lakosság és az egyes önkormányzatok elvárásainak megfelelően olyan informatikai rendszert alakítsanak ki, amely által javul a vidékiek életminősége, és lehetőség nyílik a vidéki élettér értékeinek megőrzésére, ami egyben a környezet, a gazdaság és a társadalom összhangjának megteremtését is szolgálja.

A HUMANsoft szakemberei 2005 novemberében kezdték meg a programban megfogalmazott fejlesztéseket. A bevezetésre kerülő korszerű, integrált e-közigazgatási megoldással lehetővé válik a lakosság számára az elektronikus ügyintézés, az önkormányzatok számára pedig a hatékony, informatikailag teljes körűen támogatott hivatali működés. Fókuszban az e-ügyintézés, e-közigazgatás gyakorlati megteremtése áll, kiemelt figyelemmel a kkv szektorra. Mindemellett a projektnek szolgálnia kell a kistérség ismertségének fokozását, és intelligens megoldásaival elő kell segítenie a turizmus fellendülését is.

"A projektben egy olyan működő kistérségi informatikai megoldást szándékozunk létrehozni, amely a helyi specialitásokat, prioritásokat figyelembe véve képes integráltan kezelni a térség problémáit, lehetőségeit, és előkészíti a hosszú távú célok megvalósítását; ugyanakkor olyan bevált gyakorlatot teremt, amely adaptálható mintaként szolgálhat a többi kistérség számára" - mondta Fodor Csaba, a Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása részéről megbízott projektvezető. Fodor hozzátette: "A körültekintő előkészítésnek, és az elmúlt egy év kemény munkájának eredményeként a térség kilenc településének 26.080 lakosára jutó 536.560.000 forint összköltséggel olyan előremutató fejlesztés valósulhat meg, mely a térség nehéz helyzetben lévő önkormányzatainak munkáját, valamint a lakosság, illetve a vállalkozások felé nyújtandó szolgáltatások színvonalát jelentősen javítja."

A Társulás tagjai azt remélik, hogy a beruházás következtében 8-10 éven belül a vállalkozások száma 9%-al emelkedik, az állandó, folyamatos és helyi munka-viszonnyal rendelkezők száma 5%-al nő, a munkából kiesettek 10%-a pedig újra munkába állhat. A turizmus területén a vendégéjszakák számának 25%-os emelkedésére, ezen belül a falusi szállásadásban 50%-os bővülést várnak.

Patkós Attila, az informatikai háttért nyújtó HUMANsoft Kft. Projektvezetője elmondta, hogy a beruházás hatásai várhatóan 2006. III. negyedévétől már érezhetőek lesznek. Jelenleg a felmérés és követelmény-specifikáció elkészítése van folyamatban, ezt a munkafázist hamarosan a tervezés és az implementáció követi. Ezzel párhuzamosan a HUMANsoft kialakítja azt az infrastruktúrát, mely a bevezetendő rendszerek alapját képezi. A beruházás 2006. novemberében zárul.

A projektben résztvevő 9 önkormányzatnál a HUMANsoft a következő rendszereket vezeti be:

- építéshatósági rendszer
- szociális rendszer
- helyi adó-ügyintézési rendszer
- testületi munkát támogató rendszer
- szabálysértési rendszer
- térinformatikai rendszer
- rendezési tervek / főépítészi rendszer
- ingatlanvagyon-kataszter
- portálrendszer
- e-ügyintézési megoldás
- mobil-ügyintézési megoldás
- iktató, dokumentumkezelő és workflow megoldás
- népesség-nyilvántartással kapcsolatos feladatokat támogató rendszer

Kulcsszavak: e-government HUMANsoft

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55