2006. év "Technológiai Pionír"-jai: A legjobb 36 között egy magyar

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 7. 10:08
A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kihirdette a 2006-os év 36 technológiai úttörőjének névsorát. A Holografika Kft. az egyetlen kiválasztott a kelet-közép-európai régióból, mely egyben meghívást kapott a 2006 januári davosi csúcsértekezletre is.
Az idei év cégei nemcsak élvonalbeli munkásságuk miatt kerültek kiválasztásra, hanem azért is, mert eredményeik hosszútávon befolyásolhatják az üzleti életet és a társadalmat egyaránt. A Fórum a világ állapotának javításával szembeni elkötelezettségének megfelelően 2000-ben hozta létre "Technológiai pionír" programját, amely arra hivatott, hogy a technológiai fejlesztések és változások új perspektíváját nyújtsa. A program a Világgazdasági Fórum égisze alatt, illetve annak két stratégiai partnere, az Apax Partners és a Deloitte Touche Tohmatsuval karöltve működik. A WEF technológiai pionír programján keresztül az egész világon követi és átfogja azokat a cégeket, amelyek új technológiák kialakításával és fejlesztésével foglalkoznak. - Technológiai úttörőink kreatív innovációi jelentős hatással vannak az üzleti élet és a társadalom működésére - mondta a WEF vezérigazgatója, Peter Torreele. – A világot átfogó tudáshálózatként a technológiai úttörők jelentős mértékben hozzájárulnak ehhez a párbeszédhez és a Fórum küldetéséhez.

A Holografika Kft. egy gyorsan növekvő magyar technológiai cég, amelyet Balogh Tibor, Gábor Dénes díjas villamosmérnök-holográfus alapított. A Holografika Kft. holografikus technológiák és 3D megjelenítők fejlesztésével foglalkozik, amelyek a jövőbeni 3D televíziózás alapját jelenthetik. A HoloVizio(TM) egy olyan szabadalmaztatott high-end megoldás, ami a gyakorlatban is bizonyított. A 3D kép szemüveg nélkül is látható, nincs szükség pozicionálásra vagy követésre és "ablakszerű", természetes 3D látványt nyújt egyidejűleg több néző számára.

A 3D monitorokat a múlt év óta már forgalmazzák orvosi célra és tudományos képalkotásra, és többek között egy autóipari tervezésre is alkalmas computer-aided design (CAD) nagyméretű kivetítős rendszer fejlesztése is folyamatban van. A cég 3D képalkotásban meglévő jelentős tapasztalata lehetővé teszi, hogy új-generációs rendszereket építsen és világméretben is jelentős szereplővé váljon a 3D technológiák területén.

- A Holografikának hosszútávú víziója van a jövő 3D rendszereiről és az új optikai eszközökre épülő, ma még sci-fi-be illő 3D környezet megvalósításához vezető útról. Az, hogy ránk esett a választás a "Technológiai pionír" programban megadja az esélyt, hogy magyar cégként, találmányainkon alapuló fejlesztési munkánk széles nyilvánosságot kapjon. Alkalom arra, hogy kifejthessük nézeteinket a döntéshozóknak a kutató szemszögéből, és megtaláljanak bennünket azok, akik fantáziát látnak ebben a robbanásszerűen fejlődő technológiai területben. Végsősoron kiváló lehetőség számunkra, hogy hallassuk a hangunkat, és ha lépésenként is, de alakítsuk a jövő technológiai képét - mondta Balogh Tibor, a Holografika alapító ügyvezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38