Informatikai versenyképesség növelése EU-forrásból

Farkas Miklós, 2005. december 10. 11:20

A hazai vállalatok pénzügyi kockázat nélkül pályázhatnak informatikai képzésük finanszírozására. A NetAcademia Oktatóközpont és az EU Pályázati Központ stratégiai együttműködésének köszönhetően jelentős EU-források váltak jobban kihasználhatóvá.

Magyarország jelentős támogatásban részesül az Európai Unió Strukturális és Kohéziós Alapjából. A vállalkozások számára 2005 végéig elérhető forrás stratégiai célja a stabilitás elősegítése, a technológiai modernizáció és az esélyegyenlőség biztosítása mind az európai uniós, mind a hazai piacokon. Ennek keretében "A vállalkozói készségek és a munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztését célzó képzések támogatása" cím alatt a hazai vállalkozások számára informatikai oktatási projektek megvalósítására is lehetőség nyílik. A vissza nem térítendő támogatás lehívásához a NetAcademia Oktatóközpont biztosít teljes körű, ugyanakkor kockázatmentes támogatást. A Magyarországon egyedülálló konstrukcióban megvalósítható mind a vállalatok informatikusainak, mind számítógépes munkát végző alkalmazottainak testre szabott tematika alapján történő oktatása s így a vállalkozás versenyképességének fokozása.

"Informatikai tanfolyamainkat és vizsgáinkat szerettük volna még szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni, ezért döntöttünk úgy, hogy az EU Pályázati Központtal együttműködve minden részletre kiterjedően támogatni fogjuk ezt a finanszírozási formát" - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója.

A NetAcademia által kínált megoldásban a képzési projektek költségeinek 80%-át európai uniós, illetve hazai forrásból lehet finanszírozni, és mindössze 20% önerőre van szükség, ami lehet akár a szakképzési hozzájárulás be nem fizetett hányada is. A NetAcademia első lépcsőben a forrást lehívni szándékozó vállalat képviselőjével együttműködve összeállítja a cég igényeinek és elvárásainak megfelelő egyedi informatikai képzési projekttervet és a pályázatképes árajánlatot. Ezt követően az EU Pályázati Központ a NetAcademia Oktatóközponttal konzultálva elkészíti a pályázatot. Mivel valamennyi vállalkozás egyedi, testre szabott projekttel pályázik, minden vállalat saját nevében nyújtja be a pályázatot.

"Az új konstrukcióban a képzésekhez szükséges pénzügyi forrást házhoz visszük, hiszen a pályázatírás megbízási díját a NetAcademia finanszírozza. Így a hazai vállalatok gyakorlatilag kockázat nélkül vehetik igénybe ezt az egyedülálló szolgáltatást" - emelte ki Szántó Zoltán, a NetAcademia Oktatóközpont kereskedelmi igazgatója, aki elmondta: összesen mintegy 7 milliárd forintnyi keret hívható még le 2005-2006-ban. A pályázatok elbírálása hozzávetőlegesen 4 hónapot vesz igénybe, ezt követi a támogatási szerződés megkötése, amelyet a pénzügyi elszámolás zár le. A nyertes pályázóknak kizárólag sikerdíjat kell fizetniük, amely a képzési projekt és a pályázat teljes utógondozását is fedezi. Mivel a 7 milliárdos keret kimerülését megelőzően a pályázatot felfüggesztik, nem kell attól tartani, hogy valaki forráshiány miatt kap elutasítást.

A pályázatok eredményessége elsősorban az oktatási projekt összeállításától, illetve a pályázatíró képességeitől függ. "Formai és tartalmi megfelelés esetén a pályázatok igen komoly nyerési eséllyel indulnak, ezt a szakértelmet és támogatást nyújtja a NetAcademia Oktatóközpont és cégünk" - mondta Fejes Katalin, a 2004-ben benyújtott pályázatok esetében 98,7%-os sikermutatóval büszkélkedő, az előző évben 2,5 milliárd forintnyi pályázati pénz elnyerésében közreműködő EU Pályázati Központ vezető tanácsadója.

A lehetőség alaposabb megismerése érdekében a pályázat elkészítésének pontos menetéről, illetve az egyéb, informatikai tanfolyamok kapcsán igénybe vehető támogatásokról a NetAcademia Oktatóközpont által szervezett, 2005. november 24-én megrendezésre kerülő konferencián első kézből értesülhetnek az érdeklődők.

Kulcsszavak: NetAcademia EU

Pályázat ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) továbbfejlesztette könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető online felületeit.

2016. április 27. 09:45

Samsung Add Magad! Pályázat - váltsd csúcskategóriás mosógépre a tippjeidet!

A Samsung Magyar Zrt. elindította az AddWash mosógépéhez kapcsolódó Add Magad! Pályázatát, amelynek fő célja, hogy az emberek megosszák egymással jól bevált háztartási és időgazdálkodási praktikáikat, és ezáltal segítsenek másoknak is értékes időt spórolni.

2016. április 20. 11:00

NMHH: Árverési kiírás a 3400-3800 MHz frekvenciasávban

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn közzétette a 3400–3800 MHz frekvenciasávban megszerezhető frekvenciahasználati jogosultságok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt. A jelentkezők három hét múlva adhatják be ajánlataikat. 

2016. április 12. 12:57

234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának nyertesei 2016 második félévében 139 járásban kezdhetik meg a fejlesztéseket. A felhívásra beérkezett támogatási kérelmek bírálata már megkezdődött.

2016. március 8. 13:22

NMHH: médiapályázatok

Tévéműsorok készítésének támogatásáról szóló 420 millió forintos idei pályázati keret kiírásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helyi és körzeti televíziók számára a Magyar Média Mecenatúra program keretében.

2016. március 5. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50