A Siemens első negyedéve: gyengülés

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 27. 09:05
A legnagyobb német vegyes ipari csoport, a Siemens csütörtökön 813 millió eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről, 19 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 1,001 milliárdnál, a távközlési és a számítógéprészleg további gyengélkedése miatt. Az eredmény az elemzők jósolta 899 millió eurótól is elmaradt.
Az üzemi eredmény 1,402 milliárd euróra csökkent 1,565 milliárdhoz képest, a forgalom 22 százalékkal 20,7 milliárd euróra nőtt 17 milliárdhoz képest, főleg az erőművi és a szállítóberendezések, valamint az építőipari gépek nagyobb kereslete miatt. A jövőre nézve bíztató, hogy az új megrendelések 31 százalékkal gyarapodtak, 26,8 milliárd euróra.

Különösen jó volt az üzletmenet Ázsiában, ott a forgalom 44 százalékkal nőtt, az új megrendelések 70 százalékkal gyarapodtak.

Szeptemberi bejelenése szerint sokezer munkahelyet készül megszüntetni a Siemens. A teljes leépítés pontos adatai még a munkavállalókkal és az ágazati szakszervezettel folytatott tárgyalásoktól függnek.

Információtechnológiai szolgáltatócégénél, az SBS-nél a következő két évben 2400 állást szüntetnek meg, a veszteséges ágazat költségeit 2007-ig 1,5 milliárd euróval csökkentik.

Az IG Metall ágazati szakszervezeti szövetség tudomása szerint a Siemens a telephelyek kétharmadának megszüntetését tervezi: 63-ból 41-et készül bezárni. Az SBS-nél bejelentett 2400 fős csökkentésnél főként München és Paderborn érintett. Az IG Metall az álláscsökkentésekre szakszervezeti ellenállást hirdetett. Emellett élesen bírálta, hogy a Siemens a leépítésekre vonatkozó adatokat csak a német választások után hozta nyilvánosságra.

Munkahelycsökkentést jelentett be a Siemens az ugyancsak veszteséges távközlési üzletágánál, a Comnál is, de ott is a végleges számok az IG Metall fémipari szövetséggel és a munkavállalói képviseletekkel folytatott tárgyalásoktól függnek. Szakmai körökben 3-4 ezer munkahely megszüntetéséről tudnak.

Emellett az L&A logisztikai üzletágban is csökkentést terveznek: az 5 ezer főt foglalkoztató értékesítési és ipari részleget külön cégbe szervezik ki, és eladásra vagy partnerségi együttműködésre készítik elő. Október 1-től megszűntetik a teljes L&A részleget, a még megmaradó üzleti részeket más részlegek között osztják el.

A szeptemberrel zárult, legutóbbi üzleti évében a Siemens adózott eredménye 2,248 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,405 millióról. Az üzemi eredménye 3,058 milliárd euróra fogyatkozott 3,45 milliárdról, a forgalma 75,445 milliárd euróra nőtt 70,237 milliárdról. Az új megrendelések értéke 83,791 milliárd euróra gyarapodott az előző évi 75,789 milliárdhoz képest.
Kulcsszavak: +mérleg Siemens

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59