Az S and P még nem változtat a Telenor minősítésén a Kyivstar-ajánlat nyomán

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 15. 10:01
Egyelőre nem változtat a magyar Pannon GSM-et is birtokló norvég Telenoró telefoncég még elsőrendű befektetési osztályzatána Standard and Poor's, miután az orosz Vimpelcom mobilszolgáltató részvényes átvételi ajánlatot tett a Telenor stratégiai tulajdonában lévő ukrán Kyivstarra.
A világ legnagyobb hitelminősítőjének keddi londoni közleménye szerint az ajánlat után is érvényben marad a Telenor hosszú lejáratú kötelezettségeinek negatív kilátású, "A mínusz" szintű elsőrendű befektetői besorolása és a rövid távú "A-2"-es osztályzat.

Az S and P szerint a Vimpelcom ajánlata még mindig csak feltételes, és a tárgyalások korai szakaszban járnak. Bármely esetleges ügyletet annak a deklarált Telenor-politikának a jegyében kell szemlélni, amely szerint a norvég cég vagy ellenőrzi külföldi mobilérdekeltségeit, vagy kiszáll azokból, áll a Standard and Poor's keddi elemzésében.

A Telenornak 56,5 százalékos része van a Kyivstarban.

A Vimpelcom, a nagyságra második orosz mobilcég előző nap tett 5 milliárd dolláros részvénycserés ajánlatot a legnagyobb ukrán mobilszolgáltatóra, amelynek jelenleg 14,3 millió előfizetője van.

A Kyivstar megszerzésével a Vimpelcomnak jó esélye lenne, hogy a volt Szovjetunió utódállamainak vezető mobiltársaságává váljon.

Az S and P tavaly novemberben rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a Telenor cégadósi besorolásait, miután a társaság bejelentette a Vodafone svédországi leányvállalatának felvásárlását. A hitelminősítő akkori indoklása szerint a Vodafone Sweden egymilliárd eurós felvásárlása beleillett ugyan a Telenor észak-európai stratégiájába, a cég abban az évben végrehajtott tranzakciói azonban akár meg is kétszerezhették nettó adósságát.

A Telenor 2002 óta a Pannon GSM százszázalékos tulajdonosa. Ha a Standard and Poor's visszaminősíti, azzal a Telenor adóskockázati osztályzata a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB" sávba kerülne le.

A Pannon GSM-re a Standard and Poor's a százszázalékos Telenor-akvizícióig külön adóskockázati osztályzatot tartott érvényben - 2003-ban ez az osztályzat a Telenoréhoz hasonlóan "A mínusz" volt -, azóta azonban az S and P a külön Pannon-besorolást visszavonta, azzal, hogy a magyar cég teljesen integrálódott a norvég anyavállalatba, és nem jelenik meg önállóan az adósságpiacon.

A Standard and Poor's egyébként gyakorlatszerűen együtt mozgatja a nála besorolt cégadósok osztályzatait a stratégiai befektetőkéivel. Így járt el a Deutsche Telekom és a Matáv - azóta Magyar Telekom - esetében is: amikor a német telefonszolgáltató besorolását néhány éve "A mínusz"-ról "BBB plusz"-ra vitte le az adósságcsökkentési programmal kapcsolatos bizalmatlansága miatt, ugyanígy tett a magyar érdekeltséggel is, függetlenül annak saját üzleti és adóskockázati profiljától.

Az S&P hasonlóképp egyszerre minősítette fel ismét az elsőrendű "A" sávba a két céget tavaly.
Kulcsszavak: Telenor

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36