Betiltják a használt elektronikai cikkek kereskedelmét

Milkovits Gábor, 2006. február 23. 08:48
A japán kormány idén április elsejétől betiltja a 2001-nél régebben gyártott használt műszaki cikkek kereskedelmét.
Japánban jelenleg virágzik ezeknek e termékeknek a piaca, mivel egyrészt sokan adnak túl használt készülékeiken akkor, amikor újat vásárolnak, másrészt pedig a többség gondosan vigyáz rájuk, így igen könnyű jó vásárt csinálni egy-egy régebbi darabbal. Áprilistól azonban megszűnik ez a lehetőség, legalábbis legális úton. A döntés nyilvánvalóan az elektronikai gyártók érdekeit szolgálja, habár a kormány az elektromos készülékek biztonsági követelményeivel magyarázza a rendelkezést. Az autópiacon mindenütt, de különösen Japánban léteznek hasonló jellegű szabályok, ezek azonban környezetvédelmi és biztonsági okokkal nyilvánvalóan sokkal inkább alátámaszthatók. A távol-keleti szigetországban 3 év után kétévente, 10 év után pedig évente kötelező a gépkocsik műszaki vizsgáztatása, ami 1500 és 3500 euró közötti összegbe kerül alkalmanként. Nem véletlen, hogy a japánok átlagban háromévente váltanak autót, hogy ezt elkerülhessék.

Hírforrások valószínűsítik, hogy a legálisan forgalmazható készülékek legkésőbbi gyártási dátumát évente kitolják majd, így soha nem lehet öt évnél régebbi műszaki cikket eladni vagy vásárolni. Arról, hogy a feketepiac mennyire lesz kiküszöbölhető, illetve megjelenése milyen negatív jelenségekkel párosul majd, a japán kormány részéről nem nyilatkoztak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50