Szakmai oktatást segítenek az InterMap térinformatikai szoftverei

forrás Prim Online, 2006. április 13. 11:21
2006. április 11-én a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskola és az InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda Kft. közötti megállapodás keretében az InterMap 6 millió forint értékű Kolibri MAP / PROfessional és FORTE (Folyamat-ORientált Településirányítás E-önkormányzatok számára) térinformatikai és önkormányzati szoftverrel látja a szakképző iskolát, melyet az iskola elsősorban az oktatásban, valamint diákmunka eszközeként kíván használni.
Az oktatási és a vállalkozói szféra kapcsolata egyre inkább felértékelődik. Jelen megvalósulásában az iskola korszerű, nagy értékű térinformatikai eszközökhöz és szolgáltatásokhoz, gyakorlati szakmai háttérhez jut az együttműködés kapcsán. Az InterMap Kft. potenciális elméleti és diákmunka-kapacitáshoz jut. Továbbá igen fontos, hogy az iskolából olyan diákok kerülhetnek ki a munkaerőpiacra, akik a megszerzett elméleti tudás mellett a Magyarországon önkormányzati és vállalati körökben egyaránt elterjedt és kedvelt Kolibri és FORTE térinformatikai szoftverek használatában gyakorlati jártasságot szerezhetnek, mely emeli munkaerejük értékét, míg a vállalatok számára alacsonyabb kockázatot jelent alkalmazásuk.

Az együttműködés további, hosszabb távú célja az együttműködésben érdekelt felek körének kibővítése, önkormányzatok, önkormányzati fejlesztési társulások, civil szervezetek, vállalkozások, valamint szakértők bevonásával. Konkrét célként jelenik meg olyan gyakorlati PPP modell létrehozása, melynek keretében az önkormányzatok és közintézmények elektronikus szolgáltatásai kerülhetnek kifejlesztésre. Az együttműködésben a civil szervezetek a lakossági, vállalkozói, azaz ügyféligények összegyűjtésében és megfogalmazásában jeleskedhetnek, az önkormányzatok és közintézmények befogadóként és szakértőként jelenhetnek meg, az oktatási intézmények és civil szervezetek helyi munkaerőt tudnak biztosítani és szervezni, míg a vállalkozások a megoldáshoz szükséges rendszerszervezési, informatikai és egyéb kapacitásaikat tudják rendelkezésre bocsátani, valamint a hatékonyság felett tudnak őrködni. A megoldás előnye a szinergia és a költséghatékonyság, hiszen minden fél azzal foglalkozhat, amihez valójában ért. A konstrukcióban megjelenik a hatékonyságra való kérlelhetetlen törekvés a vállalkozások szereplése által, megjelenik a szükséges, a nyereséget kordában tartó civil és lakossági kontroll, a helyi lakosság, mint leendő ügyfelek bevonásával megvalósul az ügyfél-orientált gondolkodás, továbbá adott a helyi munkaerő és szervezetek igénybe vételének lehetősége. Végül valamennyi érintett a saját területén meglévő tudását szakértőin keresztül adhatja hozzá a projektekhez.

A fent vázolt hosszú távú célok megvalósítása felé tett első lépésként jött létre együttműködési megállapodás a helyi térinformatikai szakmai oktatást képviselő Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskola és a térinformatikai projektek szerteágazó területein jelentős gyakorlattal rendelkező InterMap Kft. között.
Kulcsszavak: oktatás térinformatika

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50