Speciális finanszírozási lehetőségek az informatikai ágazatban

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 18. 10:00
Az informatikai szektor egy növekedés előtt álló ágazat, amelynek alacsony eszközállománya és nagy tőkeigénye speciális finanszírozást igényelhet - mondta a Budapesti Értéktőzsde elnöke az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) üzleti fórumán pénteken Budapesten.
Szalay-Berzeviczy Attila a budapesti értéktőzsde elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a banki hitelek esetében az IT-cégek nehezebb helyzetben vannak, mivel általában egy "ötletet" akarnak finanszírozni. Ilyenkor a kockázati, a magántőke vagy a tőzsdei bevezetés lehet a megoldás.

Úgy vélte: a társaságoknak akkor érdemes tőzsdére lépniük, ha a menedzsmentnek nem tudják értékesíteni a részvényeket, ha a vállalat tőkepiaci értéke meghaladja a 2-2,5 milliárd forintot, és a közkézhányad is megfelelő.

Ugyanakkor szerinte a Magyarországon még kevéssé elterjedt kockázati tőke bevonása kisebb cégeknél célravezető lehet. Ilyenkor a befektetők magasabb hozam reményében a pénzükért tulajdonrészt szereznek a cégben, ezzel gyakran a cég vezetésébe is beleszólást kapnak.

A tőzsdére készülő cégek számára fórumot, tanulási lehetőséget és a tőzsde világába való betekintést biztosít a Tőkeképes Cégek Klubja, amelynek marketingszerepe sem mellékes - említette meg a BÉT elnöke.

Kiemelte, hogy a klub tagjai közül tavaly tőzsdére került vállalatok egyike informatikai cég lépett be a tőzsdére, és remélik, hogy több magyar cég bocsátja ki részvényeit a BÉT-en. Ismertetése szerint jelenleg 16 nyilvános, és 40 nem publikus tagja van a BÉT nem kötelező előszobájának is nevezett klubnak.

Hangsúlyozta: a tőzsdei bevezetés az utóbbi időben az uniós rendelkezéseknek köszönhetően is könnyebb lett, és a gazdasági tárca által a tőzsdére lépés költségeinek csökkentésére létrehozott 100 millió forintos alap is segíti a cégeket.

A tőzsdei bevezetés előnyei között említette az elnök, hogy ismertséget biztosít, emiatt pedig az új üzleti partnerek bevonását és a banki hitelfelvételt is könnyebbé teszi.

A fórumon előadást tartó pénzügyi tanácsadócégek képviselői azt hangsúlyozták, hogy a vállalatoknak megfelelő üzleti tervvel, világos célokkal kell felkeresniük a befektetőket a siker érdekében.

Kovács Zoltán az IVSZ elnöke elmondta: a tapasztalatcsere és az IT-vállalatok inspirálása a céljuk üzleti fórumsorozatukkal, amely a Cégecskegyorsító reggeli elnevezést kapta. A sorozatot amerikai mintára és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával szervezik, a következő találkozó témája a vállalatvezetés, a menedzsment és a humánerőforrás kérdése lesz.
Kulcsszavak: IVSZ

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50