Elektrolux: távközlési projekt költségcsökkentési fókusszal

Kovács Attila, 2006. május 2. 14:14
Az Electrolux Lehel Kft. egyedülálló telekommunikációs projektet valósított meg a SciamuS telekommunikációs tanácsadó, a T-Systems és az Ericsson Magyarország segítségével. A projekt célja a telekommunikációs költségek jelentős csökkentése, valamint a hang- és adatkommunikáció integrálása volt az Electrolux három telephelyén (Jászberényben, Budapesten és Nyíregyházán).
A mai közös sajtótájékoztatón a projekt technikai részleteivel kapcsolatos kérdéseinkre Bedő Erik, a Sciamus ügyvezetője, illetve Monszpart Zsolt, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese a következőket válaszolta. Az integrált, több telephelyes távközlési rendszer jelentős megtakarításokat eredményez, mert körültekintően vették figyelembe a különböző szóba jöhető eszközök és szolgáltatások árait; törekedtek rá, hogy a tulajdonlás teljes költsége (TCO) a lehető legalacsonyabb legyen; messzemenően figyelembe vették a felhasználónál kialakult telefonálási, adatátviteli szokásokat. A rendszer lelke egy IP alapú Ericsson MD110 típusú alközpont, amely összesen a felhasználónál meglévő mintegy 1400-1500 mellékből 300 mobilmelléket üzemeltet. Nyíregyházán IP telefon alközpontra, Jászberényben a meglévő hálózatra integráltak mellékeket (ez utóbbiban digitális és analóg üzeműeket is). A telephelyek közötti bérelt vonalakat a T-Systems biztosítja (a Budapest-Jászberény reláció már kész, a Jászberény-Nyíregyháza viszonylat még tervezés alatt áll). Az Elektrolux saját globális nemzetközi hálózatával a közvetlen kapcsolat jelenleg nem megoldott.

Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója sikeresnek nevezte a telekommunikációs projektet, amely több mint egy fél éves előkészület után ez év januárjára valósult meg, és mára már bizonyíthatóak a kiemelkedő eredmények. Jelen pillanatban a vezetékes telefon esetében közel 50 százalékos, a mobiltelefonnál több mint 25 százalékos volt a megtakarítás, kevesebb mint egy év alatt. A 32 millió forintos beruházás éves megtakarítása Takács szerint várhatóan 50 millió forint lesz. Az Electrolux Csoporton belül Magyarország az első, ahol ilyen integrált telekommunikációs projektet valósítottak meg.

Bedő Erik szerint nemcsak az eredmények mondhatók rendkívülinek, hanem a négy résztvevő cég együttműködése is. A kilenc hónapos munka magában foglalta a versenyeztetést és a szolgáltatókkal való tárgyalások lebonyolítását, valamint a technikai háttér versenyeztetését, beszerzését és bevezetését. A bevezetési fázis azon része, amely az Electroluxnál dolgozó kollégák tájékoztatását és oktatását foglalja magába, most fejeződik be. Az implementáció ezen utolsó szakaszának az volt a célja, hogy a felhasználók költséghatékony módon tanulják meg használni a technikai berendezéseket. A megoldások tendereinek győztese a T-Systems és az Ericsson Magyarország konzorciuma lett.

Ablonczy Balázs, a T-Systems üzletágvezető-helyettese elmondta, hogy a T-Systems egy kézből biztosít komplex hang- és adatkommunikációs szolgáltatásokat – biztosítva a hang-, a béreltvonali adat-, az internet- és a mobilkommunikációt egyaránt - az Electrolux jászberényi, budapesti és nyíregyházi telephelyein. A T-Systems rendszerintegrátorként egykapus kiszolgálást biztosít, és egy kézből kínál megoldást az Electrolux mindennemű adat- és hangkommunikációs igényeire, összefogva a Magyar Telekom Csoport teljes kompetenciáját. A T-Systems az Electrolux igényeinek szem előtt tartásával olyan komplex és értéknövelt szolgáltatásokat nyújt, amelyek egyszerre biztosítják az infokommunikációs költségek jelentős csökkentését, illetve a vállalat ügyfelei elégedettségének növekedését.

Monszpart Zsolt a projekt és a rendszer technikai hátterének nevezte a különböző telephelyeken üzemelő alközpontokat, valamint az ezekhez tartozó berendezéseket, amelyeket az Ericsson szállított, és magyarországi kiemelt partnere, az Assono Magyarország Kft. helyezett üzembe és üzemeltet. A projektben az Ericsson biztosította mindazon eszközöket, amelyek felhasználásával a T-Systems kialakította az egyénre szabott integrált infokommunikációs megoldását, így azt a mobil mellék- rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a mobil készülékeket integrálni lehessen a teljes kommunikációs struktúrába. A felhasználó számára most már gyakorlatilag mindegy, hogy vezetékes vagy mobiltelefont használ, amelynek költségszempontból is nagy a jelentősége. A megoldással a külföldre irányuló hívások esetén a roaming költségeket akár 75%-kal is csökkenteni lehet.


Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38