Intel nemzetközi diákverseny: az idén Varga Róbert bizonyíthat

forrás Prim Online, 2006. május 10. 19:08
Idén a világ 47 országából, közel 1500 fiatal tudós és feltaláló száll versenybe az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vásárán (International Science and Engineering Fair - Intel ISEF), amely összdíjazása eléri a 4 millió dollárt.
A tudományos olimpián résztvevő diákok olyan pályázatokkal érkeznek, amelyek a tudomány kiemelt problémáira, mint például a hatékony alternatív energiaforrások felfedezése, eszközök kifejlesztése a fogyatékkal élők számára, a vízkészletek szennyezésének vagy az elektronikai hulladékok csökkentése, nyújtanak megoldást. Több mint 1200 pályamunkát mutatnak be a résztvevők a tudósoknak, akikkel a helyszínen megvitathatják az ötleteiket.

A 2005. évben a nemzetközi zsűri példa nélküli elismerésben részesítette a Magyar Innovációs Szövetség által delegált fiatal feltalálót, Rátai Dánielt, aki többek között elnyerte az Intel által felajánlott "legjobb teljesítményért" díjat, a számítógéptudomány (Computer Science) kategória két első díját, a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetségének (Patend and Trademark Office Society) első díját, és részt vehetett a Nobel-díjátadó ünnepségen is. Rátai Dániel Leona3Do elnevezésű találmánya képes a háromdimenziós megjelenítésre, de emellett további tervező, modellező, animációs, képességfejlesztő műveletek háromdimenziós elvégzésére is alkalmas.

A Magyar Innovációs Szövetség idén a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóját, Varga Róbertet delegálja Indianapolisba, az Intel ISEF-re a "látó bot" nevű találmányával, amely egy radarral kiegészített vakbot.

Az idei döntősök életkora 12 és 20 év közé esik. A döntőbe jutók 16 százaléka már korábban is részt vett az Intel fiatal tudósoknak megrendezett olimpiáján, 15 százalékuk már rendelkezik szabadalommal, vagy folyamodott érte az amerikai szabadalmi hivatalhoz. A versenyzők 47 százaléka lány. A legtöbb pályaművel, 200 nevezéssel a "Műszaki tudományok" kategória büszkélkedhet, ezt követi a "Környezeti tudományok" kategóriája 155 és az "Orvostudomány és egészségügy" kategóriája 125 pályaművel. A tervek közel 40 százaléka ebből a három kategóriából kerül ki.
Kulcsszavak: verseny Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50