ADSL és telefon – vezetékes előfizetés nélkül

forrás Prim Online, 2006. június 1. 21:06
Az ADSL szolgáltatás igénybe vételének hamarosan már nem lesz elengedhetetlen feltétele a vezetékes telefon előfizetés, mivel 2006 második felében a GTS-Datanet elindítja saját, T-Comtól független, teljes hurokátengedésen alapuló ADSL2 szolgáltatását lakossági és üzleti ügyfelek számára.
A vezetékes előfizetés nélküli, „csupasz” ADSL mellé a GTS-Datanet igény szerint hagyományos vagy IP alapú telefonszolgáltatást is biztosít majd, külön előfizetési díj nélkül. Az ügyfelek így korábbi telefonszámuk megtartása mellett, a már megszokott módon használhatják vezetékes telefonjukat. A szolgáltatást híváscsomagokban lehet majd megrendelni. A GTS-Datanet „csupasz” ADSL és telefonszolgáltatásának együttes igénybe vételével az előfizetők akár 20-30 százalékkal is csökkenthetik távközlési költségeiket.

A GTS-Datanet előfizetői hurokátengedésen alapuló távközlési szolgáltatásai 2006 nyarától a Belvárosban, a Városmajorban, a Krisztinavárosban és Kelenföldön lesznek elérhetőek. A intenzív hálózatfejlesztés révén a cég az év végéig Budapest területének 80 százalékát tervezi lefedni új szolgáltatásával, jövőre pedig vidéki nagyvárosokban is megjelenik majd.

A GTS-Datanet „csupasz” ADSL- és telefonszolgáltatására való előfizetés lehetőségét a cég legelőször saját ügyfeleinek ajánlja majd fel egy speciális hűségprogram keretében. 2006 őszétől a szolgáltatás mindenki számára elérhetővé válik, aki ADSL internet kapcsolattal rendelkezik, és olyan területen él, ahol a GTS-Datanet már elvégezte a szükséges hálózatfejlesztési és -bővítési munkálatokat. A cég törekszik rá, hogy a közeljövőben azok számára is elérhetővé tegye szolgáltatását, akiknek még nincsen ADSL előfizetésük, ennek megvalósítása azonban a szabályozási környezettől függ.

Az új szolgáltatás műszaki háttere: a teljes hurokátengedés


A GTS-Datanet „csupasz” ADSL- és telefonszolgáltatása a teljes hurokátengedés révén valósulhat meg. A teljes hurokátengedés lényege, hogy a T-Com birtokában álló, a telefonközponttól az előfizető készülékéig húzódó vezetéket (ún. „előfizetői hurkot”) a GTS-Datanet a tulajdonostól bérbe veszi, hogy azon keresztül a saját távközlési szolgáltatásait juttassa el az előfizetőhöz.

Az előfizetői hurok bérlése jelenleg az egyetlen költséghatékony megoldás az alternatív szolgáltatók számára, hogy a lakossági és a kis forgalmat bonyolító üzleti ügyfelek számára is kínálhassák szolgáltatásaikat. Így ugyanis nem kell falat bontaniuk, árkot ásniuk, vezetéket építeniük, hogy eljussanak az előfizetőkhöz, aminek tetemes költségeit a várható bevétel hosszú távon sem lenne képes ellensúlyozni.

Az előfizetői hurok átengedéséről Magyarországon először a 2001. december 23-án hatályba lépett Hírközlési Törvény rendelkezett. A hatóság által jóváhagyott jelentős piaci erejű szolgáltatók szerződéseinek műszaki feltételei és magas hurokbérleti díjai azonban eddig nem tették lehetővé az előfizetői hurkon ily módon nyújtott szolgáltatások gazdaságos elindítását. A Nemzeti Hírközlési Hatóság inkumbens szolgáltatókkal szemben tanúsított egyre szigorúbb és hatékonyabb fellépésének köszönhetően az akadályok egy része mára elhárulóban van. A hurokbérleti díjak csökkenésével és a műszaki előírások változtatásával mára a gyakorlatban is megnyílt a lehetőség az alternatív szolgáltatók előtt, hogy lakossági előfizetők számára is elérhető áron nyújtsanak távközlési szolgáltatásokat.

„A GTS-Datanet 2006-ban több mint egy milliárd forintot fektet be új generációs hálózatának kiépítésébe, hogy elindíthassa előfizetői hurok átengedésen alapuló távközlési szolgáltatásait, és ez csak az első állomása három évre tervezett hálózatfejlesztési programunknak. Cégünk a „csupasz” ADSL és telefon szolgáltatása elindításának első évében 30 ezer szélessávú ügyfelet kíván elérni” – mondta el Szathmári Géza, a GTS-Datanet ügyvezető igazgatója. „Nagyratörő várakozásainkat piackutatási eredményekre alapozzuk: a GTS-Datanet megrendelésére végzett kutatásból kiderült, hogy ADSL előfizetőink 50,5 százaléka nagyon vonzó lehetőségnek tartaná, ha egy számlát kapnának cégünktől telefon- és internetforgalmukról” – tette hozzá.

Kulcsszavak: GTS Datanet vezetékes ADSL

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14