Korszerű kórházi hálózati infrastruktúrát épít a Synergon

forrás Prim Online, 2006. június 15. 11:20
A Synergon Informatika Rt. teljes hálózatfejlesztés keretében Cisco hálózati eszközöket és végberendezéseket szállít és telepít a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház részére. A beruházás értéke százharminckétmillió forint.
A 2200 ágyas, 2700 főt foglalkoztató nyíregyházi Jósa András Kórház a régió legnagyobb egészségügyi intézménye. Az Észak Alföldi régióval 2005-ben a Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 4.4 keretében benyújtott pályázatával 294 millió forintot nyert egészségügyi információs technológiai fejlesztésekre és a kórházi információs rendszer bevezetésére. A projekt első szakaszában – saját forrásból - a nagysebességű, biztonságos hálózati infrastruktúra kerül kiépítésre, melyet a Synergon a Cisco egészségügyi hálózati keretrendszerének felhasználásával valósít meg. A megoldás megteremti a 21. századi orvosi ellátás biztonságos és átfogó informatikai alapjait. A létfontosságú beteginformációk könnyebb elérése és rangsorolása mellett a Cisco orvosi célú hálózata elősegíti a költségek féken tartását, javítja a dolgozók hatékonyságát, és mindezzel támogatja az egészségügy átalakítási folyamatát. A rendszer egyik fontos sajátossága a szabványokon alapuló homogén infrastruktúra. A Cisco hálózati keretrendszerében az átalakítás bármely infrastruktúraelemmel elkezdhető, amely azután a későbbiekben könnyedén beilleszthető a – jelenlegi vagy jövőbeli – hálózat egészébe.

„Az elavult kórházi informatikai rendszerünk felújítása mára elengedhetetlenné vált. A hálózatfejlesztési munkára a Synergont választottuk, mivel olyan rendszerintegrátorra van szükségünk, aki a jelenlegi fejlesztéseken túl hosszútávú partnerként működhet közre a további integrációs lehetőségek megvalósításában. A Cisco egészségügyi hálózati keretrendszere és IP telefónia megoldása mellett alapvetően az egységes, integrált infrastruktúra és az ebből adódó költséghatékonysági, valamint a széleskörű alkalmazási lehetőségek miatt döntöttünk. A végponttól végpontig terjedő homogén hálózati megoldás mind biztonsági, mind üzemeltetési és költség-szempontból előnyös. A most kiépülő hálózati infrastruktúra képezi alapját a teljeskörű kórházi információs rendszer bevezetésének, ami a jövőben olyan orvosszakmai, gazdasági és egyéb alkalmazások integrációját teszi lehetővé, melyek jelentősen növelhetik a kórház működésének hatékonyságát és a betegek elégedettségét” – mondta Dr. Gönczi Ágnes, a Jósa András Kórház főigazgatója.

A Synergon a Jósa András kórházban a Cisco IP alapú egységes kommunikációs rendszerével oldja meg a hang-, adat- és video kommunikációt, így csak egy hálózatot kell kiépíteni, üzemeltetni. A projekt során a cég az intézményben összességében több mint 1200 Cisco IP telefont telepít. A mostani fejlesztés a későbbiekben újabb alkalmazások bevezetésére – pl. nővérhívó rendszer integráció, helymeghatározási szolgáltatások az egészségügyi eszközök, berendezések nyilvántartására – is lehetőséget teremt. A Synergon várhatóan 2007 első negyedévében zárja le a projektet. Ezt követően support szerződés keretében biztosít teljes körű terméktámogatást a kórház részére.

„A Cisco egészségügyi hálózata széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően nagyon jó megtérülési adatokat mutat. Az egészségügyben várható fejlesztéseknél fontos szerepet kaphatnak ezek a technológiák, mivel elősegítik a kórházak hatékonyabb működését és a betegek magasabb színvonalú ellátását.” – mondta Szini Domokos, a Cisco Systems Magyarország Kft. egészségügyi intézményekért felelős értékesítési munkatársa.

IP hálózati alkalmazások a kórházakban

Az IP telefóniával egyszerűen megvalósítható a mellékállomások mobilitása, azaz a munkatársak bármely telefonkészüléken bejelentkezhetnek, és saját mellékükön, az intézmény bármely pontján elérhetőek. A Cisco IP telefonok révén a számítógéppel nem rendelkező munkatársak – nővérek, portások – is hozzáférhetnek a belső telefonkönyvhöz, saját hangpostájukhoz, intézményi információkhoz és egyéb – például munkaidőnyilvántartó – alkalmazásokhoz. A Cisco IP telefon megoldása – kiegészítve egy vezeték nélküli WiFi hálózattal - lehetőséget teremt a kórházi dolgozóknak arra, hogy egymást WiFi képes mobiltelefonjukon keresztül is el tudják érni úgy, mintha az a kórházi mellékük lenne. Ez óriási megtakarítást eredményez az intézménynek, mivel a hívások a belső hálózaton történnek, a beszélgetés ingyenes.

A Jósa András Kórházban a telepítésre kerülő IP hálózaton kábeltévé adást is közvetíteni tudnak – IPTV megoldással. Ez megfelel a legújabb digitális műsorszórás magas követelményeinek, valamint a Video-on-demand technológiával lehetővé teszi, hogy a betegek bármikor belekezdjenek egy film nézésébe, azt tetszőlegesen megállíthatják és újraindíthatják.

A Cisco orvosi célú hálózata azt is lehetővé teszi, hogy a műtétek IP kamerák segítségével egy központi szerveren rögzítésre kerüljenek, ahol bármikor megtekinthetők oktatási, vagy „bizonyítási” célzattal. Természetesen bármely helységbe/területre is telepíthetőek ilyen vezetékes vagy vezetéknélküli IP kamerák, így a megoldás térfigyelő rendszerként is üzemeltethető.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55