Új Linux platform mobiltelefonokhoz

Milkovits Gábor, 2006. június 17. 09:44
Több nagy mobilpiaci szereplő, így a Vodafone, az NTT DoCoMo, illetve a készülékgyártók közül a Motorola, a Samsung, az NEC és a Panasonic szövetséget kötöttek egy nyílt forráskódú, Linux operációs rendszer közös kifejlesztésére.
A kezdeményezés célja az, hogy a jövőben egységes platformú operációs rendszereket használjanak a mobiltelefonokban, miáltal lecsökkenhetne a különféle alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésének költsége, illetve a piacra kerülési idő is. A Linux ilyen szempontból azért vonzó választás, mert nyílt forráskódú szoftverről lévén szó, magának az operációs rendszernek a használata sem jelentene pluszköltséget a gyártóknak és a szolgáltatóknak. Jelenleg a legtöbb mezei mobiltelefonon a gyártó saját rendszere fut, míg a multimédiás, harmadik generációs okostelefonok esetében a Symbian, illetve a Microsoft Windows Mobile a két piacvezető termék. Ez utóbbiak használatáért viszont fizetni kell a szoftverfejlesztő cégeknek.

A fent említett mobiltelefonos vállalatok hamarosan egy független, non-profit társaságot hoznak létre a fejlesztések koordinálása, illetve a költségek megosztása céljából. Az új Linux mobiltelefonos operációs rendszer ígéretük szerint már jövő év végén megjelenhet.
Kulcsszavak: opsys Linux mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50