Az IND bemutatta mobiltelefonos közigazgatási ügyfélkapcsolati megoldását

forrás Prim Online, 2006. június 22. 16:01
Az IND Kft. bemutatta azokat az elektronikus ügyintézést elősegítő alkalmazásait, amelyek lehetővé teszik az önkormányzatok számára a hiteles elektronikus ügyintézést. Az e-közigazgatás új megoldásairól szóló konferencián a már működő internetes megoldás mellett az SMS, illetve JAVA alapú mobilalkalmazást is bemutatták, amely egy alföldi kistérségben rövidesen a mindennapi ügyintézés részévé válik.
Az IND Kft. által kifejlesztett KET-KIT n. szoftver segítségével Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városnak sikerült első önkormányzatként csatlakozni a MEH-Ügyfélkapuhoz. 2006. március 1-jétől a gyakorlatban is jól működik a rendszer, az alföldi város polgárai hiteles ügyintézési megoldáshoz jutottak - mondta Szakolyi András, az IND Kft tanácsadója a Controll Rt.-vel és a XIX. Kerület Kispest Önkormányzatával közösen szervezett konferencián. A hódmezővásárhelyi rendszer jelenlegi, pilot fázisában a CLBPS 3., végleges változatában a 4., azaz teljes körű ügyintézést is lehetővé teszi.

A KET-KIT azért jelent egyedülálló megoldást az önkormányzatok számára, mert nemcsak technikai szempontból felel meg az elvárásoknak, hanem mint azt az elnevezése is mutatja, a közigazgatási eljárásról szóló törvény (KET) előírásait is maradéktalanul megfelel.

"Az országban több igen komoly projekt zajlott le az elmúlt időszakban az e-közigazgatás önkormányzati szintű bevezetésére, ám ezek a nagyszabású projektek csak ritkán jutottak el a valóban teljes körű elektronikus ügyintézésig, sokszor csak félmegoldásokkal találkozhatunk" - vázolta fel a helyzetet az IND szakértője. A KET-KIT így nem csak az első jogszerűen működő, komplex, hatósági ügyek intézésre alkalmas önkormányzati ügyintézési megoldás, hanem egy olyan termék, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, ezért a bevezetése a szokásosnál gyorsabb és egyszerűbb lehet, a nagy GVOP-s önkormányzati projektek költségvetésének töredékét (2-3%) kitevő ráfordítással.

Az IND által forgalmazott KET-KIT az implementációt követően teljes körűen támogatja az elektronikus iratok fogadását és előállítását az ügyintézés és ügyvitel folyamata során, a beépített tanúsított aláíró szoftver révén gondoskodik az iratok hiteles elektronikus aláírásáról is. A rendszer integrálható az önkormányzat meglévő alkalmazásaival, tetszőleges iktatórendszerrel és a helyi adó-nyilvántartást végző ONKADO szoftverrel, amely standardnak tekinthető a települési önkormányzatoknál.

Az IND felismerte, hogy sok önkormányzat nem képes számítástechnikai rendszerét saját beruházással olyan szinten továbbfejleszteni, hogy az alkalmas legyen az elektronikus ügyintézés bonyolítására. Éppen ezért a miskolci székhelyű vállalkozás kidolgozott egy úgynevezett ASP konstrukciót is, mely lehetővé teszi a KET-KIT igénybevételét anélkül, hogy költséges és időigényes fejlesztéseket kelljen az önkormányzatnak végrehajtania. Az első települési önkormányzat, amely a polgárainak ily módon biztosítja a teljes körű elektronikus ügyintézést, Tokaj város lesz.

A KET-KIT azonban nemcsak az önkormányzatok számára jelent megoldást az e-közigazgatásban való részvételre - mondta Szakolyi András. A Magyar Szabadalmi Hivatal is az IND megoldását választotta a védjegyekkel kapcsolatos elektronikus ügyintézés megvalósítására.

A mai konferencián egy teljesen új terméket is bemutatott az IND. A KET-KITmobil az első olyan komplex önkormányzati M-ügyfélkapcsolati megoldás, amelynek segítségével SMS-ben illetve mobiltelefonra letölthető JAVA alkalmazással, felhasználóbarát grafikus felületen lehetséges kapcsolatot tartani a lakossággal. Az automatikusan frissülő kliensalkalmazás nagy előnye, hogy az ügyfeleknek könnyen kezelhető grafikus felület használhatnak mobiltelefonjukon, nem kell telefonszámokat és bonyolult kódszavakat megjegyezniük.

A lehetőségek szerteágazók, a KET-KITmobil segítségével az ügyfelek bejelentéseket, tehetnek, ügyfélfogadási időpontot foglalhatnak, szavazhatnak, tájékozódhatnak ügyeik állásáról, és számos egyéb módon kommunikálhatnak az önkormányzattal. Alkalmas a közigazgatási hatósági eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény által mobiltelefonon lehetővé tett ügyintézési cselekmények (értesítések, hiánypótlási felszólítás, stb.) bonyolítására is. Az ügyintézői felületek segítségével az önkormányzat munkatársai elvégezhetik a bejövő információk feldolgozását és az alkalmazás teljes körű testre szabását. A megoldás fejlesztése most fejeződött be, ezév októberében kezdi meg működését Homokhát Kistérség önkormányzatainál.
Kulcsszavak: mobilszolg közigazgatás

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50