A középvállalatok szerint az IT jelenti a kulcsot a növekedéshez

forrás Prim Online, 2006. június 26. 12:13
Európa közepes méretű vállalatainak vezetői szerint a technológia kritikus fontosságú a cég növekedése szempontjából, valamint a nagyobb multinacionális cégekkel szembeni sikeres helytállásban. Erre a megállapításra jutott az Economist Intelligence Unit (EIU) SAP AG által támogatott kutatása, amely Európa-szerte mintegy 1400, közepes méretű (20 millió dollártól 500 millió dollárig terjedő éves forgalmú) vállalati és államigazgatási vezetővel elkészített személyes interjún alapul.
A középvállalatok jelentik Európa számos gazdaságának húzóerejét, de a nagyobb szereplők egyre növekvő dominanciája a piacról való kiszorulással fenyegeti őket. Az EIU tanulmányának egyik legfontosabb megállapítása a középvállalati vezetők azon vélekedése, hogy a technológia fontos szerepet tölt be a hatékony növekedési stratégia megvalósításában, valamint az erős ügyfél- és partnerkapcsolatok kialakításában.

A válaszadók több mint két harmada, 65%-a látja úgy, hogy a technológia kritikus szerepet játszik a cég növekedésre való képességében, 70%-uk pedig úgy gondolja, hogy a technológiai stratégia szorosan összefügg az üzleti stratégiával. Ezt tükrözi a felsővezetők kulcsfontosságú döntésekben való részvétele is: a tulajdonosok vagy igazgatósági tagok 78%-a, a vezérigazgatóknak pedig 83%-a vesz részt a fontos technológiai döntések meghozatalában.

A közepes méretű vállalatok a növekedésre koncentrálnak. Az európai cégek különösen tudatában vannak annak, hogy a terjeszkedés érdekében új piacokra kell belépniük. Számos vezető adott hangot a nagyvállalatok támasztotta versennyel kapcsolatos aggodalmainak (43%), míg 18%-uk a piacaikon még jelen nem lévő cégektől tart. A legnagyobb aggodalmat a nagy-britanniai cégek mutatták, akiknek 54%-a tart a már működő nagyvállalatok támasztotta versenytől.

A középméretű vállalatok előnyei


Az európai cégek mindemellett biztosak abban, hogy képesek fejlődni az egyre nagyobb kihívásokat jelentő piacon. Az erős ügyfelek és versenytársak részéről érkező nyomás ellenére a középvállalatok hisznek abban, hogy méretük előnyökkel jár. Hisznek az organikus és optimális növekedésben, míg az összeolvadások és felvásárlások számukra nem jelentik a növekedés vonzó útját. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kisebb cégek szerint méretük lehetővé teszi számukra, hogy jobb, mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki partnereikkel és ügyfeleikkel, rugalmasabbak legyenek, valamint gyorsabban tudjanak reagálni az ügyfelek igényeire. A megkérdezettek mintegy egy harmada (33%) véli úgy, hogy mindezen előnyök fokozatosan eltűnnek a cég növekedésével párhuzamosan.

“A kutatás eredményei azt mutatják, hogy miközben valóban léteznek a középvállalatokat érő kihívások – beleértve ebbe az árversenyt, a megfelelő szaktudás meglétét és a piaci versenyt – még mindig számos lehetőségük nyílik a növekedésre” – mondta el Denis McCauley, az Economist Intelligence Unit Global Technology Research csoportjának igazgatója. „Emellett az egyes országok kormányainak is az a szándéka, hogy több figyelmet szenteljen ennek a szegmensnek a növekedés elősegítése érdekében. A közepes vállalatok olyan növekedés elérésében érdekeltek, amelyek üzleti céljaikat szolgálják, és egyre inkább tudatosodik bennük, hogy ha okosan gondolkodnak és stratégiai megközelítésben alkalmazzák az információtechnológiát, akkor cégük még évek múlva is létezni fog” – tette hozzá.

A vezetőknek friss informatikai ismeretekre és rendszerekre van szükségük
A megkérdezett vezetők egy része nem hisz abban, hogy mostani informatikai rendszerük kielégíti jelenlegi vagy jövőbeli üzleti igényeiket, és számos válaszadó említette, hogy fenntartásai vannak alkalmazottai informatikai tudásával kapcsolatban. A kutatásban megkérdezettek 25%-a véli úgy, hogy meglévő rendszereik nem fedik le az ügyfelek vagy beszállítók által támasztott folyamati követelményeket, míg 31%-uk gondolja az, hogy jelenlegi rendszerük nem skálázható a növekedés fenntartása érdekében.

A kutatás fényt derített a vezetők azon észrevételére is, mely szerint az európai munkavállalók informatikai tudása nem elégséges ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudják aknázni a technológia nyújtotta lehetőségeket. 24%-uk úgy gondolja, hogy a technikai ismeretek az IT beruházások komoly akadályát képezhetik, 18%-uk aggódik a nem hatékony menedzsment miatt és 20%-uk tart attól, hogy a felsővezetők nem értik meg az információtechnológia fontosságát.

“Az EIU kutatás eredményeit megvizsgálva az üzenet világos: az IT fontos” – mondta el Veres Zsolt, az SAP CE4 régiójának kis- és középvállalati értékesítési igazgatója. Az SAP és partnerei több, mint 30 éve dolgoznak együtt a legkülönbözőbb méretű vállalatokkal annak érdekében, hogy olyan, az iparági legjobb gyakorlatokat magukban foglaló, elérhető árú megoldásokat nyújtsanak a középvállalatok számára, amelyek alacsony költséggel és rövid idő alatt telepíthetőek.”

A”Gondolkodjunk nagyban: Középvállalatok és a terjeszkedés kihívásai (Thinking big: Midsize companies and the challenges of growth)” c. tanulmány ingyenesen letölthető az Economist Intelligence Unit vezetői tájékoztató honlapjáról (http://www.eiu.com/ThinkingBig).
Kulcsszavak: trend SAP

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50