Elektronikus cégügyintézés: nő a céginformációs szolgálat szerepe

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 3. 09:12
Július 1-től a céginformációs szolgálat működését is az új társasági és cégtörvényhez igazította az igazságügyi és rendészeti miniszter, mivel a távlati cél, hogy valamennyi cégügyet elektronikusan intézzenek az érintettek, és így kérjék a céginformációkat is.
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálat új neve júliustól: Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat.

A szolgálattól az eddigi céginformációk - névjegy (cégbizonyítvány), cégkivonat, cégmásolat - mellett azt is meg lehet kérdezni, hogy az adott cégnév névfoglalás alatt áll-e. (A cégbíróság kérelemre 60 napra lefoglal egy cégnevet, de ha ezen idő alatt nem indul meg a cégbejegyzés, akkor a név szabaddá válik és azt más használhatja.)

A névjegy - amikor csak arra kíváncsi a kérdező, hogy adott nevű cég létezik-e, és ha igen, hol - költségtérítése 1000 forint (ez eddig 1500 forint volt). A cégkivonatért fizetendő 3 ezer, illetve a cégmásolatért járó 5 ezer forintos térítés nem változott. (A cégmásolat valamennyi bejegyzett és törölt adatok tartalmaz egy cégről, míg a cégkivonat csak az aktuálisakat.)

A papír alapú mérlegbeszámolót továbbra is 4 ezer forintért lehet megkapni egy cégről, de elektronikusan csak 500 forint térítést kell érte fizetni.

Az a cég, amely elektronikusan adja be a beszámolóját, egységesen 3 ezer forintot fizet ezért, viszont a papíron beadott beszámoló után a jogi személyiségű cégeknek 10 ezer, míg az a nélkülieknek 5 ezer forintot kell fizetni (ráadásul a benyújtás előtt).

Ezek a díjak változatlanok, viszont amíg egy Cégközlöny valamennyi közleményéért jelenleg 100 ezer forint költségtérítés jár, addig júliustól csak 30 ezer lesz a díj (jövő ősztől viszont on-line bárki által elérhető lesz a Cégközlöny).

A szolgálat működéséről és a költségtérítésről szóló rendeletet július 1-jétől kell alkalmazni. Jövő év első napjától a szolgálat ügyfélszolgálatán bankkártyával is lehet fizetni a kért szolgáltatásért.
Kulcsszavak: közigazgatás

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50