Az Ericsson Magyarország optikai hálózatot épít Bólyon

forrás Prim Online, 2006. július 19. 18:20
Az Ericsson Magyarország nyerte a Bóly város önkormányzata által kiírt közbeszerzési pályázatot, amely során a településen végponttól-végpontig terjedő optikai hálózat és TriplePlay szolgáltató központ kerül kiépítésre.
Hárs József, Bóly város polgármesterének kezdeményezésére Magyarországon első ízben valósul meg, hogy egy egész településen végponttól-végpontig terjedő, világszínvonalú optikai hálózat épül ki.

"Bóly lakossági összefogással a ’90-es évektől kezdődően teljes infrastruktúrát épített ki a kisvárosban. A 10 éve elnyert intelligens település pályázat lehetővé tette, hogy a kábeltévérendszeren keresztül Bóly lakosságának mára már közel fele internetkapcsolattal rendelkezzen" - mondta Hárs József. "Az időközben felnövekedett új generáció igényei folyamatosan nőttek, így szükségessé vált az immár lelassult és elavult hálózatot a legfejlettebb technológiára cserélni. Az új optikai hálózat reményeink szerint Bóly jövőjét is fogja szolgálni, hiszen a térségben komoly állami infrastrukturális beruházások indulnak és mi erre egy világszínvonalú informatikai és távközlési rendszer kialakításával készülünk fel, segítve ilyen módon is a meglévő és betelepülő vállalkozásokat."

"Nagyra értékeljük, hogy egy város önkormányzata hosszú távú, valóban időtálló megoldásban gondolkodik, a lassú, fokozatos felzárkózás helyett bátran az európai élmezőnybe lép" - nyilatkozta Monszpart Zsolt, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese. "Az Ericsson számos hasonló optikai hálózatot épít a fejlett világban, de ez az első példa arra, hogy térségünkben egy minden tekintetben élvonalbeli városi hálózat kerüljön kialakításra."

Az optikai hálózat az Ericsson által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ribbonet és Micronet szál- és kábelbefúvásos technológiával épül. A Ribbonet és Micronet alkalmazása gyors és költséghatékony, a jövőben felmerülő többletigények rugalmasan kezelhetőek. A projekt keretében minden bólyi háztartás és vállalkozás számára kiépül az optikai csatlakozási végpont.

A hálózaton az Ericsson optikai Ethernet hozzáférési rendszere (FEA - Fiber Ethernet Access) juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz az ún. TriplePlay (három az egyben: internet, IP alapú hang és IP alapú, interaktív TV) szolgáltatást.

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egy időben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés speciális kialakítása lehetővé teszi a jól megszokott, régebbi telefonok és faxok közvetlen csatlakoztatását is, de a hálózat képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is.

Az internetprotokoll alapú (IP-TV vagy más értelmezésben Interactive Personalized TV) rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és így megszokott szolgáltatások is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások - pl. a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból stb. - bevezetésére.

A hálózat időtállósága, a nagy sávszélesség (induláskor 100 Mbit/s-os le- és feltöltési sebesség, később növelhető) és a garantált minőségű kapcsolatok számos egyéb alkalmazás bevezetését teszik lehetővé a jövőben, mint pl. térfigyelés, otthonfelügyelet, elektronikus videotéka, jelenlét-információ (ki, hol tartózkodik), idősek orvosi felügyelete, távmunka, elektronikus ügyintézés stb.
Kulcsszavak: Ericsson

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36