Eladta félvezető üzletágát a Philips

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 7. 08:21
A holland Philips - a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai gyártó és a világ legnagyobb fényforrásgyártója az amerikai Kohlberg Kravis Roberts befektető-társaság, a Silver Lake Partners és a holland AlpInvest Partners NV konzorciumának adja el a félvezető üzletága 80,1 százalékát, a maradék 19,9 százalékát egyelőre megtartja magának. Az ügylet - amelynek értéke 7,4 milliárd euró - lehetővé teszi, hogy Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai cége a jövőben a hagyományos alaptevékenységére és mindinkább az orvosi berendezések gyártására összpontosítson.
A vevők 3,4 milliárd eurót fizetnek a részesedésért, átveszik annak 4 milliárd eurós adósságát is, és a Philips az ügylet költségei és az adók leszámítása után 6,4 milliárd euróval előbbre fog tartani, közölték a Philipsnél pénteken.

A részleg főleg mobiltelefonok, MP3 lejátszók, televíziók, autók, háztartási és orvosi berendezések számára gyárt félvezetőket. Világszerte 37 ezer embert foglalkoztat - öt európai országon kívül az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Hongkongban, Tajvanon vannak gyárai -, üzemi eredménye tavaly 307 millió euró volt, az árbevétele a 4,62 milliárd, ezzel a világ kilencedik számú vállalata az iparágban.

A Philips tavaly év végén jelentette be, hogy kiszervezik, önálló egységbe összpontosítják a csoport félvezető-gyártását, megkönnyítendő az üzletág esetleges eladását vagy a tőzsdei bevezetést. A most megkötött ügylet lehetővé teszi, hogy az üzletág, önállósulva, jobban állja a versenyt. A Philips, megszabadulva a minden küzdelem dacára piacot vesztő részlegtől, kevésbé lesz kiszolgáltatva a félvezető-ágazatban meglévő ciklikus ingadozásoknak, jobban összpontosíthat fő területeire.

A Philips félvezetőgyártása tavaly egész évben, az orvosi berendezések üzletága tavaly év elején gyengélkedett, ezt a többi ágazat teljesítményével, illetve ingatlaneladásokkal és részesedések értékesítésével ellensúlyozták. Az orvosi berendezések forgalma végül is 7 százalékkal javult, és üzemi szinten nyereséges volt, miután 2004 végén még veszteséget termelt. Eladták a tajvani TMSC félvezetőgyártót, és csökkentették a részesedést a dél-koreai LG.Electronicssal közös LG.Philips LCD-ben, amely a világ második lapképernyő-gyártója, mert a Philipsnél úgy vélték, hogy a lapos képernyők gyártásában mind nagyobb fölös kapacitások ígérkeznek világszerte, a várható kereslet elmarad a versengő cégek óriási beruházásai mögött.

A befektetési alapok ellenben - amelyek az utóbbi években jelentős árfolyamnyereségre tettek szert konzervatív befektetésekből, főleg távközlési cégek és kiskereskedelmi hálózatok részvényeiből - most már kockázatosabb ügyletekkel is szaporíthatónak vélik a befektetők pénzét. Várható, hogy a Philips félvezetőgyártását öt éven belül továbbadják, nyereséget remélve, habár az biztos, hogy sokat kell költeniük rá: az ágazatban a kutatási-fejlesztési költségek rohamosan nőnek, az idén világszerte várhatóan átlagosan 8,8 százalékkal 51,7 milliárd dollárra.

A második negyedévről a Philips 301 millió eurós adózott eredményt jelentett, 69 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 983 milliónál, de majdnem kétszer annyit az első negyedévinél. Az elemzők 353 millióra számítottak most. Az üzemi eredmény 367 millió euró lett, több mint kétszerese az egy évvel korábbi 147 milliónak. A forgalom, 7,6 milliárd euró, 10 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtti 6,9 milliárdot.

A cég idei terve változatlanul 7-10 százalékos ráta az üzemi eredménynél - ez a második negyedben 4,8 százalékos volt -, a forgalmat 5-6 százalékkal akarják növelni.

Az első negyedévben a Philips 160 millió eurós adózott eredményt ért el, 37 százalékkal nagyobbat az egy évvel korábbi 117 milliónál, bár elmaradt az elemzői előrejelzések 237 milliós átlagától.

A jelentős javulást elsősorban az átszervezések révén fordulatot elért félvezetőgyártásnak és a fényforrásrészlegnek, az orvosi információs technológiai megoldások növekvő keresletének, valamint egy részleg eladásának tulajdonították a vállalatnál. További javulást jósoltak a fogyasztói egészségügyi részleg bővítése miatt. A félvezetőgyártás a növekedési területeket jobban megcélzó termékeivel ért el sikert a tavalyi gyengeség után.

Az üzemi eredmény 335 millió euróra emelkedett a tavalyi első negyedévi 207 millióhoz képest - rátája 4,5 százalékra javult 3,2 százalékhoz képest , a forgalom 14 százalékkal – változatlan árfolyamokkal és azonos csoport-összetételre számolva 10 százalékkal - 7,374 milliárd euróra gyarapodott 6,492 milliárdhoz képest, meghaladva a 7,03 milliárdos piaci előrejelzést.

A Philips adózott eredménye tavaly egész évben 2,868 milliárd euróra nőtt a 2004-es 2,836 milliárdról. A tavalyi adózott eredményből 1,778 milliárd eurót részesedések eladása hozta. Az üzemi eredmény 1,779 milliárd euróra emelkedett 1,586 milliárdról, az aránya 5,9 százalékra emelkedett 5,4 százalékról. 2003-ban 502 millió euró volt az üzemi eredmény. A forgalom mind nominálisan, mind szervesen 4 százalékkal 30,395 milliárd euróra bővült 29,346 milliárdról. 2003-ban 27,937 milliárd euró volt a Philips forgalma.
Kulcsszavak: félvezető Philips

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55