Változóban az adatközpontok világa

forrás Prim Online, 2006. október 12. 12:58
Az American Power Conversion (APC sajtótájékoztatón ismertette az informatikai infrastruktúrát befolyásoló két legfontosabb IT-trendet: a Blade szerverek elterjedését és a virtualizációt, valamint ezeknek az adatközpontokra gyakorolt hatását.
A Blade szerverek térnyerésével az adatközpontokban a teljesítménysűrűség és a kibocsátott hő mennyisége egyaránt növekszik, azonban a hagyományos adatközponti megoldások nem képesek az új igényeket kiszolgálni, így túlmelegedés léphet fel. Az APC az elavult hűtési megoldások kockázataira hívta fel a figyelmet és bemutatta a hűtési megoldások legújabb generációját, az  új  In Row  (soros) hűtési megoldást, amely a rackek között, sorokban helyezkedik el, és a hőt a keletkezés helyén hűti le. A Blade szerverek növekvő népszerűségét a virtualizációs technológiák elterjedése is támogatja. A virtualizáció segítségével biztosítható többek között a könnyű újrakonfigurálhatóság, a redundáns rendszerfelépítés és a skálázhatóság.
 
Két nagyobb, az adatközpontok terén fontos trend látszik kirajzolódni az informatika világában. Egyrészt a számítástechnika mind több területére tör be a virtualizáció, ez pedig gerjeszti a másik trendet, a Blade technológia növekvő elterjedését  - mondta el Szarka Attila, az APC Magyarországi Képviseletének rendszermérnöke. - Egyre több vállalat dönt a hagyományos szervertermi megoldások helyett a skálázható, redundáns kialakítású Blade-szerverek mellett. A Blade szerverek bevezetése ugyanakkor olyan problémák elé állítja a vállalatokat, amelyekkel korábban nem találkoztak: a hőkibocsátás megnő, ez pedig a hűtés fontosságára és az új hűtési megoldásokra irányítja a figyelmet  - tette hozzá Szarka Attila.
 
Rohamosan növekszik a Blade-felhasználók száma

Az IDC 2006-os felmérése szerint 2005-ben kétszer annyian használtak Blade szervereket, mint 2004-ben, és háromszorosára nőtt azok száma, akik fontolgatják vagy már eldöntötték, hogy Blade-felhasználók lesznek. Azoknak a száma pedig, akik még nem is hallottak róla, a felére csökkent. A Blade technológia elterjedése várhatóan tovább emelkedik: az IDC előrejelzése szerint a Blade szerverek 2009-re a globális szerverforgalom 25 százalékát teszik ki, és a Blade szerverek piaca 2005 és 2009 között várhatóan évente átlagosan 54 százalékkal növekszik - mutat rá a tanulmány.
 
Blade környezetben is a legforróbb téma: a hűtés

A Blade szerverek bevezetésének megtervezése komoly technikai kihívást jelent a vállatoknak: a Blade szerverek esetében az egy racken belüli energiafogyasztás gyakran meghaladja a 8000 wattot, és egyetlen megtöltött blade-keret annyi hőt bocsát ki, mint 40-50 darab 100 wattos izzó, amely helyi túlmelegedést okoz az adatközpontokban. A hagyományos hűtési megoldások rendelkezésre állása nagy teljesítménysűrűség esetén nem biztosítható teljes mértékben, a klímaberendezések elvi kapacitásának maximuma nem használható ki. Általában nem a megkívánt hűtőteljesítmény beépítése okozza a gondot, hanem a levegőelosztás, illetve a hideg és a meleg levegő keveredésének a megakadályozása. Így új hűtési módszerek bevezetésére van szükség.
 
Az új, megváltozott körülmények hatékony kezeléséhez a hűtési megoldásoknak nem csak a forró és hideg levegőfolyamok áramlatainak keveredését kell minimálisra csökkenteniük, hanem megfelelően alkalmazkodniuk kell az informatikai eszközök változó hőterheléséhez és az általuk keltett légáramlatokhoz is  - mondta el Szarka Attila. - A hűtési megoldások olyan új generációjára van szükség, amely a hőt a keletkezés helyén hűti le. Ennek érdekében alakította ki az APC az új In Row (sorban épített/telepített) hűtési megoldást, amelyben a hűtőberendezések a rack-sorokban helyezkednek el. A kiemelkedő hűtési hatásfok mellett fontos előnye az In Row megoldásnak a redundáns kialakítás lehetősége, és a skálázhatóság (Pay as you grow - tehát a megfelelő hűtés érdekében csak annyi anyagi beruházásra van szükség, amennyi a kapacitáshoz pontosan illik, és ezáltal beruházási és üzemeltetési költség is megtakarítható)  - tette hozzá Szarka Attila.
 
A virtualizáció megérkezett az adatközpontok világába is

Az üzleti alkalmazások és a játékok mellett a virtualizáció a számítástechnika világának minden területére: így a tároló (storage) rendszerek és a hálózati technológiák területére is betört. Hamarosan természetes lesz, hogy az operációs rendszerek és az azokon futó üzleti alkalmazások és programok nem lesznek közvetlen kapcsolatban, vagyis nem társíthatók a hardverrel. Ehelyett közöttük a virtualizációs platform lesz az összekötő kapocs. A struktúra előnye a rugalmas távmenedzsment lehetőség, a redundáns rendszer felépítés, a legószerűen, szabványos elemekből felépülő skálázható kialakítás, a dinamikus teljesítmény elosztási lehetőség, és a könnyű újrakonfigurálhatóság. A virtualizációs technológiák segítségével jelentősen csökkenthető a szerverpark túlméretezése, növelhető a rendelkezésre állás ideje, valamint a bővítésre vagy újrakonfigurálásra fordítható idő mennyisége is. A virtualizációs platformhoz leggyakrabban a hasonló tulajdonságokat felvonultató blade technológia nyújtja az optimális megoldást. A blade technológia terjedését nemcsak a fizikai felépítéséből adódó közvetlen előnyök segítik, hanem az IT világban zajló egyéb folyamatok, - mint például az említett virtualizáció - is támogatják.
 
Az eddigi tapasztalatok alapján biztosra vehető a nagy teljesítménysűrűségű alkalmazások további erőteljes terjedése. Figyelembe véve, hogy az informatikai eszközök 2-4 évenként megújulnak, az azt kiszolgáló infrastruktúrák pedig 10-12 évig üzemelnek, minden mai, az infrastruktúrát érintő informatikai beruházásnál érdemes felkészülni a nagysűrűségű alkalmazások kiszolgálására is.
Kulcsszavak: tároló APC

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55